Eveniment

Primul examen pentru euro, in 2008

07.06.2007, 19:44 13

Primele rapoarte de convergenta care vor evalua capacitatea de aderare la zona euro a Romaniei si Bulgariei vor fi realizate in 2008, a anuntat Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).
Romania a prezentat, la inceputul acestui an, Comisiei Europene, prima editie a programului de convergenta, care prezinta obiective de politica bugetara si cuprinde angajamentul privind adoptarea euro in anul 2014.
Potrivit programului, Romania nu va adera la Mecanismul European al Ratelor de Schimb, ERM-2, premergator adoptarii euro, mai devreme de 2012, urmand sa ramana doi ani in acest mecanism, perioada minima solicitata de UE in vederea adoptarii euro pentru a se asigura ca economia este pregatita sa adere la uniunea monetara.
Rapoartele de convergenta pentru Cipru si Malta au fost prezentate marti la reuniunea ministrilor finantelor din Uniunea Europeana, Ecofin, organizata in Luxemburg.
Consiliul a adoptat decizia de aderare la moneda euro a celor doua state membre de la 1 ianuarie 2008, iar decizia oficiala va fi adoptata de catre ministrii Ecofin in cadrul reuniunii din 10 iulie, spune ministerul.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat recent ca Romania isi mentine tinta de adoptare a euro in 2014, dar ar putea trece la moneda unica europeana mai devreme, in cazul in care situatia va avea o evolutie pozitiva.
Opinia sa a fost sustinuta si de oficialii Bancii Mondiale, care au apreciat ca Romania ar putea sa adopte moneda europeana in 2012, insa experienta celorlalte state ale UE arata ca procesul nu trebuie grabit, fiind nevoie de atingerea unei convergente reale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO