Eveniment

Primul manager străin la o companie de stat: Vystoupil Heinrich, noul CEO de la Tarom. Până ca el să semneze contractul de mandat, Sorin Georgescu este director general

Primul manager străin la o companie de stat: Vystoupil Heinrich, noul CEO de la Tarom

Autor: Adelina Mihai

18.10.2012, 11:54 1964

Executivul austriac Heinrich Vystoupil, care a condus reprezentanţa în România şi Moldova a operatorului aerian Austrian Airlines, a fost ales astăzi, în mod oficial, în funcţia de director general executiv al companiei de stat Tarom, potrivit hotărârilor luate astăzi, în prima şedinţă a Consiliului de Administraţie a noului board "privat" al Tarom.

În funcţia de preţedinte a Consiliului de Administraşie a fost ales Dan Pascariu, care este în prezent şi preşedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Ţiriac România. Ca vicepreşedinte al CA la Tarom a fost ales Valentin Macec, care este consilierul ministrului Transporturilor Ovidiu Silaghi şi care este de la jumătate anului 2010 director general al companiei PhonoSolar China, cu activităţi în domeniul energiei fotovoltaice.

În prima reuniune a membrilor CA aleşi de către firmele de recrutare s-au format patru comitete, conduse de către membrii CA:

  1. Comitetul Audit, al cărui preşedinte este Ciprian Ladunca (care este în prezent director financiar şi vicepreşedinte al firmei de asigurări Metlife Alico România), iar membri sunt Dan Pascariu şi Lucian Isar (fost bancher şi fost ministru al mediului de afaceri, în prezent consilier al ministrului Economiei Daniel Chiţoiu).
  2. Comitetul de guvernanţă corporativă, nominalizare şi remunerare, al cărui preşedinte este Marius Ghenea (cunoscut antreprenor în domeniul IT, preşedinte al companiei Fit Distribution), iar membri sunt Dumitru Prunariu primul astronaut român, a fost ofiţer al Armatei României în perioada 1978-2007) şi Valentin Macec.
  3. Comitetul Operaţional şi de Siguranţă, al cărui preşedinte este Dumitru Prunariu, iar membri sunt Heinrich Vystoupil şi Valentin Macec.
  4. Comitetul Financiar şi Administrarea Riscurilor, al cărui preşedinte este Lucian Isar, iar membri sunt Ciprian Ladunca şi Dan Pascariu.

Până la semnarea contractului de mandat pentru funcţia de CEO pentru care a fost ales Heinrich Vystoupil, Sorin Georgescu, actualul director general al Tarom, va continua să îşi îndeplinească atribuţiile pe care le are din această funcţie.

Tarom este prima companie de stat pentru care s-a ales management privat, la cererea FMI şi a Băncii Mondiale. Compania, cu afaceri de 220 de milioane de euro anul trecut, a adunat în ultimii patru ani pierderi de 181 de milioane de euro.

Consorţiul de firme care a recrutat manageri "privaţi" pentru consiliul de administraţie al Tarom - consultanţii de la PwC, head-hunterul George Butunoiu şi avocaţii de la David&Baias - a fost mandatat de ministerul Transporturilor să recruteze 53 de membri în consiliile de administraţie şi directori generali pentru zece companii de stat din subordinea ministerului. Contractul are o valoare de 200.000 de euro şi prevede recrutarea şi selecţia de manageri pentru companii precum CFR Infrastructură, CFR Călători, Tarom, Metrorex, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) sau Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO