Eveniment

Principalele municipalitati isi construiesc bugete cu aproape 10% mai mici

22.02.2010, 23:00 24

Principalele orase din Romania pregatesc bugetele pentru 2010 inscadere in medie cu 10% fata de 2009. Insa, pentru unele dintreorase, aceasta scadere ajunge si la 20%, iar principalele economiice trebuie facute pentru incadrarea in bugetele de criza vorinsemna, practic, sistarea unor investitii.

Asadar, chiar daca taxele si impozitele locale au crescut inacest an cu aproximativ 20%, banii estimati a fi adunati labugetele locale sunt mai putini decat in anul precedent, care si ela fost un an al scaderii in ceea ce priveste veniturile, raportatla 2008.

Cresterea taxelor cu 20% a fost posibila in urma unei hotararide guvern care a actualizat aceste taxe cu inflatia din ultimiitrei ani. Insa, observa edilii, aceste cresteri nu pot compensafaptul ca banii pe care Guvernul ii intoarce localitatilor prinlegea bugetului de stat sunt mai putini decat anul trecut.

Muncipalitatile discuta in aceste zile proiectele de buget sitrebuie sa se si gra­beasca. Potrivit legii, bugetele localetrebuie adoptate la maximum 45 de zile dupa adoptarea legiibugetului de stat (adoptat la 14 ianuarie).

Bucurestiul, cel mai mare oras al Romaniei, nu are inca unproiect de buget care sa poata fi consultat, insa viceprimarulMircea Raicu crede ca el va fi pus in curand in dezbatere. Celputin pana acum speranta este ca veniturile pentru 2010 nu vorscadea. De altfel, Bucurestiul este un oras privilegiat intrealtele, avand o rata a indatorarii foarte scazuta (aproximativ 8%din venituri), dar si aproximativ 200 de milioane de euro bani inbanci pentru viitoarele lucrari de infrastructuta. Asadar, nu esteun pericol foarte mare ca lucrarile de investitii sa fie stopatedin cauza diminuarii veniturilor.

Insa alte municipalitati care si-au facut deja calculele pentru2010 nu ascund ca au probleme.

Timisoara, unul dintre cele mai mari orase, a intrat in acest ancu un deficit de opt milioane de lei care va trebui acoperit dinveniturile din 2010. Intr-o dis­cutie recenta cu reporterul ZFprimarul Gheorghe Ciuhandu se plangea de faptul ca, desi Timisoaraeste al doilea contributor la buget, dupa Bucuresti, Guvernulneglijeaza sa in­toarca banii municipiului pentru proiecteimportante cum ar fi cele de infrastructura.

Drept urmare, ceea ce va face in acest an Timisoara este samearga pe proiectele incepute si sa nu deschida investitii noi.Bugetul propriu al Timisoarei va fi cu aproximativ 12,5% mai micfata de anul trecut, potrivit consilierilor locali citati de presatimisoreana.

La Iasi, proiectul bugetului general a fost deja anuntat - 820de milioane de lei, in scadere cu 17% fata de anul trecut. Solutiaprimarului Gheorghe Nechita este de a taia din cheltuieli. Suntvizate, in special, cheltuielile cu investitiile.

Proiectul bugetului Brasovului a fost stabilit la 539 mil. lei,in scadere cu peste 10% fata de anul trecut.

Primarul George Scripcaru s-a plans si el, asemenea primaruluiTimisoarei, ca statul intoarce municipiului prea putini bani.Brasovul se plange de faptul ca, la votarea in Parlament a legiibugetului de stat, niciun proiect important privind muncipalitateanu a fost adoptat.

La Cluj, sporurile salariale au fost reduse in administratie cuaproximativ 20%, in conditiile in care consilierii se pregatesc saadopte un buget cu aproximativ 8% mai mic fata de 2009.

Galatiul va suferi si el de pe urma crizei. Potrivit primaruluiDumitru Nicolae, incasarile muncipalitatii vor fi cu 10% mai micidecat anul trecut, drept urmare si bugetul va fi croit dupa acesttipar. Bugetul ar urma sa fie finalizat in zilele urmatoare.

Consilierii muncipali ai Aradului vor adopta maine proiectul debuget. Muncipiul va trebui sa se descurce cu 177 de milioane delei, insa aceasta suma este aproape egala cu bugetul de anultrecut.

Bugetul Brailei va fi insa cu 10% mai mic decat in 2009, aestimat primarul Aurel Simionescu.

Municipalitatea are, pe de alta parte, o serie de datorii pecare trebuie sa le pla­teasca la gaze si salubritate.

Focsaniul are si el un buget apropiat de cel de anul trecut, de168,3 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO