Eveniment

Principalele prevederi din prima scrisoare de intenţie din noul acord cu FMI pe perioada 2011 - 2013

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax

11.02.2011, 10:34 100

n Legislaţia privind ajutoarelepentru încălzire va fi modificată, până la finele lunii iulie,astfel încât doar "cele mai vulnerabile persoane" să beneficieze deaceste sume şi să se realizeze economii "semnificative" labuget.

n Companiile din domeniulelectricităţii şi gazelor controlate de stat vor semna contractebilaterale în mod transparent şi nediscriminatoriu prin operatorulpieţei de energie OPCOM şi vor încerca să ajusteze preţurileincluse în contractele aflate în vigoare în linie cu ratele pieţei"cât de curând este permis din punctul de vedere legal".

n Deficitul bugetar al Românieiva scădea la3% din PIB în 2012prin continuarea restrângeriicheltuielilor bugetare, inclusiv a salariilor şi bonusurilor.Astfel, Guvernul s-a angajat că va limita strict modificărileneanunţate din timp în sistemul de impozitare şi că va asigurafinanţarea adecvată a Consiliului Fiscal pentru angajarea depersonal calificat.

n Lista medicamentelor compensateşi gratuite, aprobată în 2008, va fi revizuită pentru reducereanumărului acestora şi includerea mai multor medicamentegenerice.

n Numărul de paturi din spitale vafi redus de la 135.200 de unităţi în prezent până la 133.000 lajumătatea anului şi

129.500 de unităţi în decembrie2011prin revizuirea bugetelorspitalelor şi implementarea unei strategii de raţionalizare aacestora.

n BNR va elabora şi supuneconsultării, până la finelelunii iunie 2011, unele propuneri de măsuri prudenţiale care vormenţine un nivel prudent al solvabilităţii, provizioanelor şirezervelor băncilor şi vor permite introducerea standardelorinternaţionale de contabilitate, IFRS, la începutul anuluiviitor.

n Autorităţile se vor consulta cureprezentanţii FMI dacă rezervele internaţionale ale României scadcu mai mult de două miliarde de lei într-o perioadă de 30 dezile.

n Statul va primi până la fineleacestui an ofertele pentru vânzarea participaţiei pe care o maideţine la Oltchim, de 54,79% din capital, iar tranzacţia se varealiza până la jumătatea lui 2012.

n Controlul financiar alcompaniilor de stat se va muta, până la finele lunii septembrie2011, de la ministerele în subordinea cărora se află la MinisterulFinanţelor Publice. Totodată, regiile autonome şi companiilesubordonate autorităţilor locale vor transmite, în fiecaretrimestru, indicatori financiari şi cei privind operaţiunile cătreMFP.

n Statul a amânat termenul privindvânzarea unei participaţii de 15 % la Romgaz de la finele acestui an până în primăvara lui2012.

n Guvernul va căuta o nouăstrategie în domeniul energetic, care va include privatizareaparticipaţiilor majoritare deţinute la unele companii dacă Electraşi Hidroenergetica nu vor fi înfiinţate până la finele acestuian.

n ANAF va continua executareaCompaniei Naţionale a Huilei (CNH) pentru datoriile la bugetul destat, ceea ce va duce în final la vânzarea activelor viabile şilichidarea bunurilor rămase.

n Guvernul va separa activeleviabile ale Termoelectrica şi va închide restuloperaţiunilor.

n Compania Naţională de Autostrăzişi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) va elimina sau renegociaîn acest an contractele neperformante.

n Statul vrea să atragă până lafinele acestui an un investitor strategic pentru CFR Marfă prinvânzarea unei participaţii minoritare, urmând ca privatizareacompaniei să se realizeze când "condiţiile pieţeipermit".

n CFR Infrastructură va închide1.000 de kilometri de caleferată până la finele luniiaugust 2011 şi va elaboraplanuri pentru o licitaţie privind atribuirea unui contractcompetitiv de mentenanţă sau va închide 6.000 de kilometri de caleferată (30% din sistemul total).

n Guvernul va aproba o lege princare majorarea tarifelor practicate de METROREX şi RATB vor puteafi majorate mai mult decât rata inflaţiei şi se va înfiinţa o nouăautoritate metropolitană de tranzit care va supraveghea cele douăregii.

n Statul va căuta până la fineleacestui an un investitor strategic pentru Tarom şi va lua înconsiderare privatizarea companiei când "condiţiile pieţeipermit".


Principalele prevederi alescrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI la finalulevaluării includ continuarea consolidării fiscale, schimbăriesenţiale privind companiile de stat importante, inclusiv prinatragerea de investitori strategici, dar şi noi constrângeriprivind fondurile sociale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO