Eveniment

Privatizarea Alro a intrat in vizorul Departamentului Anticoruptie

18.10.2005, 20:36 18

Departamentul National Anticoruptie (DNA) a anuntat ca a inceput sa verifice privatizarea producatorului de aluminiu Alro Slatina dupa ce a primit la inceputul acestei luni o plangere potrivit careia pe parcursul procesului de trecere in proprietate privata a combinatului s-ar fi comis ilegalitati.

Astfel, procurorii anticoruptie au constituit un dosar, efectuandu-se acte de urmarire penala in cazul privatizarii societatii.

Procesul de privatizare al companiei Alro Slatina, cel mai mare producator de aluminiu primar din Europa Centrala si de Est, s-a finalizat in anul 2002, cand grupul international Marco Industries a devenit actionarul majoritar al combinatului prin achizitia unui pachet de 10% din actiuni de la fosta Autoritate pentru Privatizare (APAPS).

Anterior, Marco Industries preluase peste 40% din capitalul Alro prin intermediul unor tranzactii importante derulate prin Bursa de Valori Bucuresti. Privatizarea Alro a starnit si la acea data comentarii in presa, din cauza modului in care a fost finalizat procesul. APAPS propusese initial ca privatizarea combinatului sa se faca fara licitatie, prin intermediul unei majorari de capital prin care Marco Industries, care detinea deja 43% din actiuni, sa devina actionar majoritar. Aceasta idee a fost insa respinsa, iar noua strategie elaborata de guvern pentru privatizarea companiei a venit cu doua variante care prevedeau fie vanzarea pachetului majoritar, fie vanzarea a doar 10% din actiuni, in caz ca nimeni nu ar fi dorit sa preia intregul pachet.

Marco a preluat cele 10% din actiunile Alro, devenind astfel actionar majoritar pentru suma de 11,4 milioane de dolari, in conditiile in care profitul net al Alro a fost in 2002 de 33 mil. dolari.

Ulterior, Marco Industries si-a intarit participatia la Alro prin intermediul mai multor majorari de capital, controland in prezent 85,26% din actiuni, conform ultimelor informatii existente pe piata. AVAS mai detine in prezent circa 10% din actiunile Alro Slatina.

Alro controleaza compania de prelucrare a aluminiului Alprom Slatina, cu care se afla intr-o procedura de fuziune, si a preluat in septembrie producatorul de alumina Alum Tulcea.

Pe primele sase luni ale anului Alro a obtinut un profit net de 15,6 milioane de euro, cu 35% mai redus fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce cifra de afaceri a companiei a crescut cu 15% la un nivel de 197,6 milioane de euro.

In spatele grupului Marco se afla, potrivit informatiilor existente pe piata, oligarhul rus Vitali Matsitski.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO