Eveniment

Producţia agricolă bună şi industria prelucrătoare au determinat creşterea exporturilor cu 9% în 11 luni din 2013, aproape de 46 mld. euro

Anul agricol foarte bun a adus exporturile la maxime istorice lunare în 2013

Anul agricol foarte bun a adus exporturile la maxime istorice lunare în 2013

Autor: Claudia Medrega

09.01.2014, 20:41 394

După ce în octombrie 2013 exporturile au ajuns la o valoare record de 4,7 mld. euro, în noiembrie au înregistrat un declin de 3,8%, la 4,52 mld. euro. Însă, în termeni anuali, nivelul exporturilor din noiembrie a depăşit cu 7,7% valoarea exporturilor din noiembrie 2012, marcând al doilea maxim istoric lunar.

Evoluţia a fost influenţată în principal de creşterea exporturilor către ţările UE, cu 9,7%, susţinută de relansarea economiei zonei euro. Exporturile către ţările non-UE au urcat cu 2,8% an/an.

Valoarea lunară a exporturilor a oscilat în ultimii ani între 3 şi 4 mld. euro. „Valoarea lunară a exporturilor de 4,5 mld. euro în luna noiembrie este a doua cea mai mare din istoria României şi arată transformările profunde ale companiilor care s-au adaptat cererii externe şi şi-au majorat afacerile chiar şi pe fondul recesiunii zonei euro. Performanţa foarte bună a exporturilor din 2013 poate fi atribuită creşterii capacităţii de producţie în industria prelucrătoare, ce a beneficiat de investiţii străine mari în trecut, şi anului agricol excepţional“, a comentat Eugen Sinca, analist-şef al BCR.

Andrei Rădulescu, senior investment analyst la firma SSIF Broker, apreciază că evoluţia exporturilor în luna noiembrie poate fi interpretată ca o corecţie normală după nivelul record atins în octombrie - dinamică susţinută şi de producţia agricolă record. Pe de altă parte, declinul sever al importurilor în noiembrie ar putea reflecta decizia Ford de a opri producţia la fabrica de la Craiova, dar şi anul agricol record - declinul importurilor de alimente, potrivit lui Rădulescu.

Importurile au scăzut în noiembrie cu 8,1% faţă de octombrie 2013, coborând la 4,9 mld. euro.

În termeni anuali, importurile din noiembrie au depăşit cu 6,1% nivelul din noiembrie 2012. Pe ansamblul primelor 11 luni din 2013 importurile au avut o creştere de doar 0,4%.

Exporturile nete au susţinut activitatea economică în 2013, în timp ce investiţiile au fost în declin, iar consumul nu a dat semne de redresare.

Exporturile au rămas unul dintre principalele motoare de creştere a PIB în 2013† în condiţiile în care zona euro - cea mai mare piaţă pentru exporturile României - a ieşit din recesiune.

Iar revenirea economiei zonei euro în teritoriu pozitiv va influenţa pozitiv exporturile şi producţia industrială şi în 2014. Astfel, exporturile şi industria vor rămâne principalii factori generatori de creştere, fiind ajutate de cererea externă, consideră analiştii.

Deficitul balanţei comerciale a fost în noiembrie de 389,4 mil. euro, mai mic cu 38,7 mil. euro decât cel înregistrat în luna noiembrie 2012. Pe ansamblul primelor 11 luni din 2013 deficitul comercial a fost de 5,19 mld. euro, cu 3,55 mld. euro sub cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2012.

Reducerea deficitului comercial va permite ajustarea deficitului de cont curent în jurul nivelului de 1% din PIB, un element pozitiv în contextul în care ţările emergente foarte dependente de fluxurile externe de capital vor fi cele mai afectate de retragerea stimulilor monetari ai Fed în 2014, a mai spus Sinca.

El anticipează o încetinire a ritmului nominal de creştere a exporturilor spre 5% în 2014, similară cu cea a importurilor, susţi­nând că această evoluţie este firească şi va menţine deficitul extern la niveluri similare.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.01.2014

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO