Eveniment

Productia industriala in 2007: plus 5,4%, sub prognoza oficiala

13.02.2008, 18:45 14

Productia industriala a crescut anul trecut cu 5,4% (in termeni reali), sub prognoza oficiala de 5,7% (potrivit Comisiei Nationale de Prognoza) si sub cresterea inregistrata in 2006, adica 7,1%, arata datele Institutului National de Statistica (INS). Cresterea a fost adusa de industria prelucratoare (plus 6,4% anul trecut), in timp ce industria extractiva si cea de utilitati au avut scaderi de productie fata de 2006 (de 0,4%, respectiv 0,9%).
Desi a inceput anul trecut in crestere puternica, culminand cu un ritm de 7,7% in primul trimestru (fata de primul trimestru din 2006), productia industriala a pierdut teren ulterior. Performanta pe intreg anul, desi peste media ultimilor cinci ani, se situeaza sub asteptari.
Lucian-Liviu Albu, director al Institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane, spune ca industria a avut un trend vizibil descendent in a doua parte a anului. Calculele sale, bazate pe o crestere cu 5,4% a productiei industriale (fata de prognoza oficiala de 5,7%) arata ca economia a crescut anul trecut cu doar 5,9% (fata de prognoza oficiala, care arata o crestere a PIB de 6,1%).
"Este posibil sa fi avut o crestere economica sub 6% anul trecut", a spus Albu. Datele oficiale privind cresterea economica pe 2007 vor fi publicate de INS pe 4 martie. Tinta de crestere economica a fost revizuita in jos anul trecut, de la 6,5% (estimare facuta in primavara) la 6,1% (estimare din toamna), cifrele privind performanta sub asteptari a industriei putand duce cresterea economica pe 2007 chiar sub acest nivel, spun analistii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO