Eveniment

Productia industriala, la maxim de crestere: investitiile incep sa dea rezultate

Productia industriala, la maxim de crestere: investitiile incep sa dea rezultate
11.07.2006, 20:07 15

Productia industriala a crescut cu 15,7% in luna mai 2006 fata de mai 2005 si cu 5,9% in primele cinci luni ale anului, marcand un record de crestere pentru ultima perioada.
Evolutia se explica in parte prin numarul mai mare de zile lucratoare din luna mai anul acesta fata de luna mai a anului trecut, care a inclus zilele libere de Paste. Insa chiar ajustata la numarul de zile lucratoare, productia industriala are o crestere de peste 10%, adica dublu fata de media primelor patru luni.
Industria da astfel semne de revenire puternica dupa stagnarea inregistrata in luna trecuta, cand productia a crescut cu doar 0,6% din cauza numarului mic de zile lucratoare, arata informatiile publicate ieri de Institutul National de Statistica.
"Industria este in prezent pe un trend puternic de crestere, care depaseste chiar si asteptarile noastre", spune Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza. Prognoza oficiala pentru productia industriala arata in primavara acestui an o prognoza de doar 3% pentru intreg anul, dar aceasta cifra va fi cu siguranta revizuita in sus la o viitoare prognoza", spune Ghizdeanu.
Productivitatea muncii din industrie a crescut cu aproape 20% in luna mai fata de aceeasi luna din 2005, iar in primele cinci luni sporul de productivitate din industrie este de aproape 10%.
"Se vede ca oferta incepe sa se miste, fiind pusa in miscare de cererea mai mare de consum. Este posibil sa inceapa un trend de mutare a cresterii PIB de pe cerere (cum se intampla din 2003 incoace - n.red.) pe oferta. Investitiile facute in anii anteriori incep sa produca, dupa o perioada de 'gestatie'", este de parere Lucian Liviu Albu, director general al Institutului de Prognoza al Academiei Romane.
In 2004 si 2005 investitiile straine au depasit in fiecare an 5 mld. euro, dupa ce pana in 2003 stocul acestora era de sub 10 mld. euro.
Industriile cu cele mai mari cresteri fac parte din activitatile extractive, industria chimica, mobila si mijloacele de transport. Astfel, industria de "alte activitati extractive", care cuantifica in primul rand extractia de materiale de constructii, a crescut cu 52% in luna mai si cu 24% in primele cinci luni ale anului.
Pe locul doi in topul cresterilor de productie se afla substantele si produsele chimice, cu un plus de aproape 40% in luna mai si 10% in primele cinci luni. "Cresterile de productie se refera, poate, la industria chimica per ansamblu. In industria ingrasamintelor, in cel mai bun caz, avem o stagnare a productiei la nivelul de anul trecut," spune Victor Dobrescu, directorul general al companiei de ingrasaminte chimice Amonil.
Alte cresteri de productie au inregistrat mijloacele de transport, fie rutiere (plus 29% in luna mai), fie cele nerutiere (plus 38% in luna mai). Majoritatea industriilor au raportat in luna mai cresteri de productie de peste doua cifre, dar companiile din domeniu nu reflecta evolutiile statistice.
In industria mobilei, desi statisticile arata o crestere a productiei de 35% in luna mai si de 18% in primele cinci luni, liderul pietei de retail de mobila spune ca productia, de fapt, stagneaza. "Noi suntem la nivelul anului trecut, in termeni de productie si vanzari, atat pe piata interna, cat si la export", spune Dan Sucu, presedintele si actionarul majoritar al Mobexpert. Si prelucrarea lemnului a inregistrat cresteri de productie, de 19% in luna mai si de 6% in primele cinci luni ale anului. Ghizdeanu spune ca dintre toate industriile, cele mai mari cresteri se consemneaza la ramurile legate de constructia de locuinte - materiale de constructii, mobila, echipamente electrice si altele. "Era normal ca, dupa o crestere rapida a constructiilor, mai ales la locuinte, sa creasca si cererea pentru dotarea acestor constructii cu produse ale industriei", explica seful Prognozei.
In industria celulozei si hartiei, de asemenea aflata in topul cresterilor de productie, patronatul de profil spune ca productia de fapt stagneaza pe majoritatea segmentelor.
"Doar la hartie si cartonul pentru ambalaje exista cresteri de productie, in rest situatia din industrie este la fel de proasta ca si anul trecut. Oricum, aceasta industrie este una care functioneaza la pragul de rentabilitate, din cauza costurilor mari pentru gaze si energie", spune Constantin Chiriac, directorul executiv al Rompap, patronatul din industrie.
In alta ordine de idei, constructiile au crescut cu 11,8% in luna mai si cu 15,8% in primele cinci luni. In cazul constructiilor, cresterea din luna mai inseamna o usoara accelerare fata de ritmul din aprilie, dar o pierdere de viteza fata de cresterea de peste 20% din primul trimestru.
Consumul, exprimat prin cifra de afaceri din comertul cu amanuntul, a crescut cu 34,2% in luna mai si cu 25,1% in primele cinci luni. Ritmul din luna mai reprezinta de asemenea un record pentru ultima perioada, astfel de cresteri fiind specifice lunilor cu mari sarbatori si febre ale cumparaturilor (decembrie, aprilie).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO