Eveniment

Prognoza EY pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii în 2014: Mai multe exituri ale fondurilor de investiţii, transformarea insolvenţelor în tranzacţii şi o revenire în imobiliare

Mihai Pop, manager, departamentul Asistenţă în Tranzacţii, EY România: Din partea fondurilor de private equity ne aşteptăm la menţinerea unui număr constant de achiziţii, asemănător cu cel din 2013, dar cu un flux mai intens de dezinvestire, care va marca următorii doi ani. Foto Andreea Alexandru

Mihai Pop, manager, departamentul Asistenţă în Tranzacţii, EY România: Din partea fondurilor de private equity ne aşteptăm la menţinerea unui număr constant de achiziţii, asemănător cu cel din 2013, dar cu un flux mai intens de dezinvestire, care va marca următorii doi ani. Foto Andreea Alexandru

Autor: Ioana David

14.03.2014, 00:07 706

Piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A – mergers & acquisition) a fost sus­ţinută anul trecut de achiziţiile din secto­rul bancar şi de ofertele publi­ce iniţiale şi secundare derulate pe Bursă, care au adus o creştere de aproape 40% a activităţii, arată studiul EY – M&A Barometer România 2013. Astfel, valoarea pieţei de M&A a urcat la 1,09 mld. dolari, numărul total al tranzacţiilor fiind de 147.

„Prin prisma celor cinci ani de reaşezare economică, 2013 a readus în România tranzacţii notabile în sectorul bancar, al bunurilor de consum şi în cel imobiliar, aceste sectoare trecând printr-un proces de consolidare la nivel local, dar având implicaţii pornite din pieţele internaţionale“, spune David Ţiplea, business development, Central & South-East Europe al EY.
 

Ce au cumpărat băncile anul trecut

În sectorul bancar, anul trecut, gheaţa a fost spartă de către Raiffeisen, care a încheiat în martie o tranzacţie cu Citi pentru preluarea portofoliului de retail al americanilor. Două luni mai târziu, UniCredit Ţiriac Bank şi UniCredit Consumer Financing, divizia de credite de consum a băncii, au semnat cu RBS România contractul de achiziţie a portofoliului de retail al britanicilor, respectiv active de 315 mil. euro şi pasive de 230 mil. euro.

EY notează că aceste două tranzacţii „au fost cele mai urmărite din industrie de la privatizarea BCR şi preluarea acesteia de către Erste Bank“.

Firma de consultanţă anticipează şi alte tranzacţii în sectorul bancar, în condiţiile în care cele două mari deal-uri au pus „şi mai multă presiune pe jucătorii din piaţă pentru a genera creştere sau pentru a se poziţiona pe o anumită nişă“.

Analiza EY arată că cea de-a doua tendinţă vine din segmentul ofertelor publice iniţiale şi secundare, care au implicat companiile de stat. Listarea Romgaz Mediaş a fost o tranzacţie fără precedent pentru bursa de la Bucureşti, dar şi pentru statul român, care a obţinut 391 de milioane de euro din vânzarea unei participaţii minoritare de 15% din companie.

„În 2014 vom vedea o continuare a tranzacţiilor din sectorul financiar, mai multe exituri operate de fondurile private de investiţii care urmăresc să obţină lichidităţi din investiţiile realizate în perioada de dinainte de criză, o convertire mai accelerată a insol­venţelor în fuziuni şi achiziţii şi o revenire uşoară a sectorului imobiliar, în special pe zona de top a proprietăţilor deja ocupate, care generează volume mari de numerar“, arată studiul EY.
 

Fondurile de investiţii au intrat la cumpărare

Mai bine de jumătate dintre cele 147 de tranzacţii numărate de EY au fost încheiate de investitori strategici. Cu toate acestea, procentul investitorilor financiari a înregistrat o creştere, ceea ce arată că „fondurile de investiţii identifică mai uşor obiective potrivite portofoliului lor în România“.

La nivel total, investitorii din Polonia au fost cei mai active străini în România cu patru tranzacţii, urmaţi de cei din Marea Britanie, Turcia, SUA (câte trei tranzacţii fiecare) şi Rusia (două).

 

Sinteza activităţii de M&A

  • Valoarea pieţei a ajuns la 1,09 mld. dolari

  • Piaţa de M&A a crescut cu 39%

  • Sectorul de producţie, energia şi telecom au fost cele mai active (din punctul de vedere al numărului de deal-uri)

  • Investitorii din Polonia, Marea Britanie şi Turcia au realizat cele mai multe tranzacţii

  • Investitorii strategici au realizat 63% din deal-uri

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO