Eveniment

Programul de guvernare, depus la Parlament; lista guvernului are un ministru în minus

Programul de guvernare, depus la Parlament; lista guvernului are un ministru în minus

Premierul Victor Ponta a lăsat să se înţeleagă că nu vrea ca preşedintele Traian Băsescu să nu semneze decretul de numire a guvernului din cauza lui Victor Alistar, împotriva căruia Agenţia Naţională de Integritate a dictat o sancţiune care îi interzice să ocupe vreme de 3 ani (până în august 2012) o funcţie publică

Autor: Iulian Anghel

04.05.2012, 00:06 277

Programul de guvernare con­ţine prevederea majo­rării salariilor, dar lista de miniş­tri prezentată iniţial de premierul desemnat Victor Ponta are un nume mai puţin.

Programul de guvernare şi lista miniştrilor urma să fie depuse aseară la Parlament în vederea obţinerii votului de învestitură prevăzut pentru luni, 7 mai.

Din lista miniştrilor lipseşte numele lui Victor Alistar, propus iniţial pentru poziţia de ministru delegat la primul-ministru pentru strategii guvernamentale. Premierul desemnat a lăsat să se înţeleagă că nu vrea ca preşedintele Traian Băsescu să nu semneze decretul de numire a guvernului din cauza lui Alistar, împotriva căruia Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a dictat o sancţiune care îi interzice să ocupe vreme de 3 ani (până în august 2012) o funcţie publică. ANI dictase această sancţiune în urmă cu aproape trei ani, din cauza unei stări de incompatibilitate în care abia desemnatul ministru s-a aflat în trecut.

În funcţionarea guvernului va mai fi o modificare faţă de cea anunţată iniţial de premierul desemnat: Pădurile rămân la Ministerul Mediului şi nu mai trec la Ministerul Agriculturii, aşa cum ceruse viitorul titular al acestui din urmă minister, Daniel Constantin.

"M-au convins organizaţiile de mediu", a explicat premierul desemnat decizia de revenire asupra acestei măsuri pe care o anunţase marţi-seară.

Între priorităţile conţinute de programul de guvernare şi anunţate ieri de Victor Ponta se numără "reîntregirea salariilor" - adică creşterea salariilor bugetarilor cu 16% pentru ca ele să revină la nivelul de dinaintea tăierilor din 2010 - şi restituirea banilor "încasaţi ilegal" de la pensionari prin reţinerea a 5,5% contribuţie la asigurările de sănătate.

Efortul financiar este însă însemnat - peste 500 mil. euro, doar pentru majorările salariale, bani care nu sunt acum. Ponta îşi pune însă speranţe în discuţiile cu FMI, discuţii care încep astăzi. Iar programul de guvernare a fost depus la Parlament aseară. Practic, negocierile cu Fondul despre care Ponta a dat asigurări ieri că vor fi un succes, vizează majorarea ţintei de deficit bugetar care să finanţeze aceste creşteri de cheltuieli.

Voit sau nu, Ponta a întreţinut ieri con­fuzia afirmând că nici guvernul Ungureanu şi nici guvernul Boc nu au prevăzut bani pentru creşterea salariilor şi nu au alocat niciun leu pentru restituirea sumelor încasate ilegal de la pensionari. Or, premierul Ungureanu explicase miercuri-seară: "În ceea ce priveşte reîntregirea salariilor, am avut o abordare prudentă asupra chestiunii, în primul rând pentru că trebuia să avem cifrele finale ale primului trimestru. (…) Situaţia economică permite astăzi revenirea salariilor bugetarilor".

Ieri, purtătorul de cuvânt al guvernului Dan Suciu a revenit, afirmând că datele analizate de guvern indică o capacitate a economiei de a asigura venituri bugetare pentru o majorare salarială din partea a doua a anului, venituri care rezultă din funcţionarea economiei.

Ieri, toţi consilierii şi secretarii de stat din aparatul de lucru al guvernului Ungureanu şi-au anunţat demisia, lucru calificat de premierul desemnat drept o "ranchiună" a lui Mihai Răzvan Ungureanu. În schimb, el a salutat plecarea lui Sorin Blejnar din poziţia pe care o mai deţinea la ANAF, de şef al controlului marilor averi.

"Dacă vorbim de un pic de respect pentru regulile normale, ar trebui să rămână (secretarii de stat - n.n.) să facă o tranziţie civilizată. Faptul că nu sunt capabili de aşa ceva dovedeşte un fel de ranchiună pe care, desigur, pot să o înţeleg, dar nu trebuie să o scuz. Din partea fostului premier, evident."

Despre demisia lui Blejnar, cu care s-a aflat în conflict ani de zile, Ponta a afirmat: "Oamenii care sunt certaţi cu legea şi care s-au ocupat până în acest moment de strângerea de bani pentru PDL trebuie să plece toţi, cât mai repede, şi trebuie să răspundă în faţa legii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO