Eveniment

Propunere pentru asigurari obligatorii pentru riscul de catastrofa

25.05.2005, 19:48 26

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a propus ca asigurarile impotriva riscului de catastrofa naturala sa devina obligatorii pentru persoanele fizice, astfel incat guvernul sa nu mai fie nevoit sa suporte daune de zeci si sute de milioane de euro in caz de dezastre naturale.

Paul Mitroi, director general in cadrul Directiei Generale Reglementari a CSA, a spus ieri la Forumul International de Asigurari si Reasigurari organizat de Media Xprimm ca un proiect elaborat de CSA a fost trimis primului- ministru, comisiilor de buget-finante din ambele camere ale Parlamentului, Ministerului de Interne si Presedintiei. Astfel, locuitorii din fiecare zona se vor asigura in functie de specificul regiunii respective: cei din zonele cu inundatii contra inundatiilor si/sau alunecarilor de teren, cei din marile orase aflate sub influenta zonei seismice din Vrancea contra cutremurului.

Argumentele in favoarea acestui proiect sunt gradul redus de cuprindere in asigurare al populatiei si impactul aproape nesemnificativ in privinta stimularii incheierii de polite dupa introducerea deductibilitatii pentru anumite asigurari in 2004. In acest moment, doar 4-6% din locuinte sunt asigurate contra riscului de cutremur. O asigurare a unui apartament de 40.000 de euro costa circa 100 de euro pe an.

"Daca asigurarea impotriva riscului de catastrofa devine obligatorie, legislatia va trebui completata si cu un cod in constructii", a mai spus Mitroi, pentru a stabili standarde precise de constructie, adecvate diferitelor zone.

Paul Mitroi a explicat ca un astfel de exemplu exista in Spania - un fond de stat care colecteaza un procent din primele subscrise de societatile de asigurare si care este utilizat apoi pentru reconstructie in caz de calamitate.

In Grecia, se discuta in prezent un proiect care prevede ca persoanele ce detin locuinte cu o suprafata mai mare decat 136 de metri patrati si nu le asigura vor declara pe propria raspundere ca nu vor cere despagubiri in caz de catastrofa.

Mihai Tanasescu, presedintele Comisiei de buget finante-banci din cadrul Camerei Deputatilor, a declarat ca proiectul se afla pe masa sa de cateva zile si ca urmeaza sa fie discutat. El crede ca in acest caz este necesara o dezbatere publica: "Ar trebui sa fie la latitudinea fiecaruia sa-si plateasca sau nu o asigurare". Mihai Tanasescu a precizat ca ar fi poate mai utile deducerile decat obligativitatea.

De asemenea, unii asiguratori nu cred ca o astfel de initiativa ar putea avea succes. Voci din piata sustin ca ar fi preferabila o educare a pietei si ca oamenii, in general, sunt refractari la ideea de obligativitate.

O propunere similara a mai fost vehiculata acum doi ani, dar fara nici un rezultat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO