Eveniment

"Nu ne omorati, suntem dintr-o tara saraca si nu avem bani"

30.03.2005, 00:00 23

Vestea despre posibila rapire a celor trei a fost transmisa in direct de catre Marie Jeanne Ion care, se pare, tocmai vorbea la telefon cu directorul stirilor de la Prima TV.


"Cei care au ascultat convorbirea pusa pe speaker au inteles ca Marie Jeanne incerca sa le explice rapitorilor ca nu are rost sa recurga la acest act, pentru ca sunt doar ziaristi romani care nu au bani pentru o eventuala rascumparare", spune postul de televiziune Prima TV.


"Nu ne omorati, suntem dintr-o tara saraca si nu avem bani", ar fi spus jurnalista.




Ultimul SMS: "Am fost rapiti. Nu e o gluma. Ajutor! Ajutor!"


Conform sursei citate, convorbirea dintre Prima TV si rebeli s-a purtat in limbile engleza si araba.


"Marie Jeanne Ion a incercat sa ne transmita in acelasi timp in limba romana ca sunt rapiti si ca trebuie sa sunam Ambasada romana din Bagdad. S-a mai inteles din convorbire ca sunt intr-o masina cu care trebuia sa ajunga in cartierul Al Hamiryah", se mai arata in comunicat.


Unii dintre cei din redactie care au ascultat convorbirea telefonica sustin ca s-ar fi inteles ca cameramanul Sorin Miscoci ar fi fost bagat in portbagajul unei masini. Convorbirea s-a intrerupt insa, iar conducerea Prima TV a primit apoi din partea reporterului Marie Jeanne Ion un SMS avand urmatorul continut: "Am fost rapiti. Nu e o gluma. Ajutor! Ajutor!". Ulterior, jurnalistii nu au mai putut fi contactati.




Grup operativ coordonat de Traian Basescu


La scurt timp dupa aceea, ca urmare a sesizarii primite de la Prima TV, Ministerul Afacerilor Externe, impreuna cu principalele servicii de informatii ale Romaniei, au constituit o echipa de gestiune informativa a situatiei.


"Pana in acest moment (ieri dupa-amiaza - n.r.), nu exista un comunicat oficial care sa revendice disparitia din perspectiva unei rapiri, asa incat nu putem, astazi, sa vorbim clar si fara echivoc despre o rapire. Pot sa spun, insa, ca, pe canalele diplomatice si pe alte canale de informatii, urmarim ce se intampla in zona si asteptam sa apara stiri sau confirmari oficiale", a declarat Tariceanu. El a aratat ca zona in care a disparut grupul de trei ziaristi romani nu este una caracterizata de rapiri, ci de acte de talharie.


Presedintele Traian Basescu a aflat despre rapire in avionul care il aducea tocmai dintr-o vizita efectuata in tabara militarilor romani din Irak si Afganistan. Luni noaptea, la aterizarea pe aeroportul Henri Coanda, Basescu a anuntat ca toate structurile statului sunt in alerta si decise sa rezolve aceasta problema. "Au fost contactate nu numai serviciile romanesti, ci si serviciile aliate, pentru a incerca sa constatam care este situatia", a spus seful statului.


Ieri dimineata, el i-a convocat la Cotroceni pe sefii SRI, SIE si DIA, pe ministrul de externe si consilierii prezidentiali pe politica externa si interna.


S-a constituit un grup operativ a carui activitate, coordonata de presedintele Traian Basescu, va fi permanenta, "pe toata durata desfasurarii procesului de investigare, analiza si actiune directa pentru gasirea cat mai rapida si in bune conditii a ziaristilor disparuti", precizeaza un comunicat al Administratiei prezidentiale.


"Institutiile statului cu atributii in domeniu colaboreaza operativ pentru rezolvarea cazului si recuperarea celor trei romani, teferi si nevatamati. Presedintele Traian Basescu ii asigura pe romani ca statul roman are si vointa si capacitatea de a-si apara cetatenii", se mai arata in comunicat.


"Am aflat cu ingrijorare ce s-a intamplat, urmarim desfasurarea evenimentelor cu atentie si cu emotie. Credem ca toti romanii trebuie sa dea dovada de solidaritate si, ca atare, sprijinim toate actiunile pe care autoritatile - Guvernul, ceilalti reprezentanti ai conducerii statului - le iau pentru eliberarea celor trei jurnalisti", a afirmat vicepresedintele PSD Ioan Mircea Pascu. El a amintit ca, in perioada in care a detinut functia de ministru al apararii, a beneficiat de aceeasi "compasiune si sprijin" din partea celor care se aflau atunci in opozitie, atunci cand doi militari romani au fost ucisi in Afganistan.


Cei care i-au rapit pe cei trei jurnalisti romani in Irak ar putea da informatii despre conditiile de eliberare chiar si dupa cateva zile. Cel putin asa i-au declarat reprezentanti ai postului TV Al-Jazeera directorului Departamentului Stiri al Prima TV. Postul de televiziune din Qatar fusese contactat inca de luni seara, stiut fiind faptul ca acest post afla primul despre situatia celor rapiti si primeste casete cu cererile insurgentilor.


"Este o chestiune de procedura. Cei de la Al-Jazeera ne-au spus ca de obicei dureaza cateva zile de la rapire pana cand apar semnale ale agresorilor. Acestia fac, fie presiuni politice, fie cer o rascumparare. Negocierile se poarta apoi, mai mult sau mai putin la suprafata", a declarat Dan Dumitru. El a facut un apel la corectitudinea stirilor transmise despre acest caz pentru a nu periclita actiunile care ar putea fi intreprinse pentru salvarea jurnalistilor.


Dan Dumitru a precizat ca Prima TV a contactat organizatiile jurnalistice internationale si le-a expus cazul jurnalistilor romani care au disparut in Irak. In plus, potrivit lui Dan Dumitru, Prima TV ar putea trimite o alta echipa in Irak.




Ion Vasile: "Nu e bine sa facem agitatie"


Marie Jeanne Ion vorbise la telefon si cu mama ei, cu putin timp inaintea disparitiei. "La 15-20 de minute dupa asta nu s-a mai putut lua legatura cu ea", a declarat pentru Mediafax tatal ziaristei, Ion Vasile, fost prefect de Buzau. El a apreciat ca "nu este bine" sa fie facuta agitatie in jurul acestui subiect. "Nu se stie ce informatii si in ce forma ajung pe canalele de televiziune de acolo", a argumentat el, adaugand ca nu se stie cum reactioneaza oamenii de acolo. "Asa ca e mai bine sa asteptam vesti", a spus Ion Vasile.


"Sambata am vorbit cu el. Mi-a spus ca este bine, sa stau linistita ca sunt paziti, ca este in siguranta, dar n-a fost asa cum a spus el, ca totul s-a schimbat", a declarat mama cameramanului Sorin Dumitru Miscoci, la Sibiu, orasul natal al acestuia. "Ii rog din suflet sa mi-l lase in viata, sa nu se intample ceva cu el, ca a facut meseria cu drag si i-a placut foarte mult, dar n-am stiut ca-i asa de riscanta", a adaugat mama cameramanului.


Redactia Romania Libera nu a putut sa-l mai contacteze pe reporterul Eduard Ovidiu Ohanesian dupa ora 19.20 a zilei de luni, a declarat pentru Mediafax Mihaela Matachita, sefa departamentului de politica externa al ziarului.


"Dupa 19.20 nu am mai putut lua legatura cu el. Am retinut acel numar de pe care ne-a sunat, dar nu mai raspunde nimeni. E doar un robot de la o retea de telefonie mobila", a declarat jurnalista. In cadrul discutiei, jurnalistul a vorbit despre vizita presedintelui Basescu in Irak. "Plecase acolo pentru documentare. Era de saptamana trecuta in Irak si publicase in editia de luni a Romaniei Libere un interviu realizat cu premierul interimar irakian, Iyad Allawi", a spus ea.


Matachita a precizat ca nu este foarte sigura daca la momentul disparitiei, Eduard Ovidiu Ohanesian se afla impreuna cu jurnalistii de la Prima TV din Irak, existand posibilitatea ca el sa fi fost singur.




Malbrunot: "Prezenta militarilor romani in Irak ar putea constitui un factor negativ"


Ziaristul francez Georges Malbrunot de la cotidianul Le Figaro - care a fost tinut ostatic cateva luni in Irak - declara ca a scapat cu viata si pentru ca Franta nu a fost de acord cu campania militara din Irak. "Nationalitatea ostaticilor este importanta in ochii rapitorilor. De aceea cred ca prezenta trupelor romanesti in Irak ar fi mai degraba un factor negativ, aceasta in cazul in care rapitorii fac parte dintr-un grup politic. Probabil ca rapitorii vor cere retragerea trupelor romanesti din Irak", a declarat Georges Malbrunot ieri, intr-un interviu acordat postului de radio Delta RFI.




"Reporteri fara frontiere": Autoritatile sa fie pregatite si pentru ceea ce e mai rau"


Jean Francois Juillard, director al organizatiei "Reporteri fara frontiere", a declarat pentru postul Delta RFI ca autoritatile romane trebuie sa se mobilizeze imediat. "Am cerut autoritatilor romane si europene, irakiene si americane, tuturor celor care pot sa intervina in aceasta situatie sa faca tot posibilul pentru ca jurnalistii sa fie gasiti cat mai repede. Experienta a aratat ca in alte situatii de rapire a jurnalistilor, mobilizarea din primele zile e foarte importanta."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO