Eveniment

Raiffeisen taie dobanzile variabile la creditele in lei

05.04.2010, 23:06 45

Raiffeisen Bank, una dintre primele zece banci, a redus in mediecu 4,5 puncte procentuale dobanzile la creditele de retail in leicu dobanda variabila, pana in intervalul 9,84% - 12,84% pe an,noile niveluri fiind aplicate atat creditelor noi, cat si celorexistente in sold de la sfarsitul lunii martie.

Creditele cu dobanda variabila din oferta Raiffeisen sunt legatede indicatorul pietei monetare interbancare ROBOR pentru scadentade sase luni, iar costurile sunt actualizate in mod obisnuit inlunile decembrie si iunie. Acum, banca a operat recalculareadobanzilor in avans. In decembrie, valoarea ROBOR la sase luni sesitua peste 10% pe an, iar in prezent se afla la 6,5% pe an.

Miscarea Raiffeisen vine dupa ce Banca Nationala a coboratdobanda de politica monetara cu o jumatate de punct procentual, laminimul istoric de 6,5% pe an, si in contextul in care in ultimaperioada au existat mai multe incercari de dezghetare a credituluiin lei. Oficialii Raiffeisen spun ca odata cu scaderea dobanzilorincearca sa atraga si clienti noi pe segmentul de retail.

"Clientii care au credite in lei cu dobanda variabila, infunctie de indicatorul ROBOR la sase luni, vor beneficia de oreducere a dobanzilor in linie cu evolutia pietei bancare. Dorim satransferam evolutia pozitiva a pietei, influentata si de masurileBancii Nationale, asupra clientilor nostri si sa stimulampotentialii clienti noi", a declarat Radu Topliceanu, directorulariei persoane fizice din cadrul Raiffeisen.

Dobanzile la creditele in lei acordate de banca se mentin insain continuare la valori de doua cifre. Dobanda nominala este de10,84% pe an pentru un credit ipotecar si 12,84% pe an pentru unimprumut de nevoi personale de valoare mica. Pentru creditele denevoi personale mai mari de echivalentul a 7.000 euro (circa 29.000lei) dobanda nominala scade la 9,84% pe an. Astfel, rata lunarapentru un credit ipotecar de 250.000 lei (echivalentul a 60.000euro) pe 30 de ani ajunge la 2.350 de lei (circa 570 euro). Incazul unui credit de nevoi personale de 20.000 de lei pe cinci ani,rata lunara este de circa 440 de lei.

Si CEC Bank a redus incepand de luna aceasta dobanda de baza(prime rate) la creditele in lei cu peste un punct procentual, dela 11,25% la 9,9% pe an. Anterior banca anuntase ca va taia doar ojumatate de punct din dobanda la creditele in lei, decizia pentru oreducere mai ampla fiind luata dupa ce BNR a adus dobanda depolitica monetara la 6,5% pe an.

Este de asteptat ca in perioada urmatoare mai multe banci saanunte ieftinirea creditelor in lei, asa cum s-a intamplat dupafiecare semnal pozitiv transmis in piata de banca centrala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO