Eveniment

Rambursarile de TVA, descurcate numai de computer

02.02.2004, 00:00 14



Punctaje, coeficienti, ajustari la inflatie, ponderi si medii - toate pentru a construi in sfarsit un instrument de lucru cu ajutorul caruia Fiscul ar urma sa-si indeplineasca mai prompt obligatia rambursarii de TVA.



Dupa nenumarate proteste si insistente ale mediilor de afaceri, Ministerul Finantelor a finalizat un proiect de ordin privind o procedura a rambursarilor de TVA, bazata pe impartirea contribuabililor in trei categorii de risc in functie de mai multe criterii, inclusiv istoricul relatiei cu Fiscul. Astfel, o prima categorie considerata cu risc minim, va beneficia de rambursarea automata a TVA, fara verificari si inspectii fiscale. A doua categorie, cu risc considerat mediu, va obtine rambursarea de TVA in conditiile in care Fiscul va solicita anumite documente sau va ridica, dupa caz, semne de intrebare. In sfarsit, contribuabililor cu risc maxim, Fiscul le va rambursa TVA numai in urma unor controale care sa ateste justetea solicitarii.



Toata socoteala porneste de la un sir intreg de criterii "punctate" de Fisc, intre care nivelul capitalului social, al imobilizarilor corporale, obtinerea de profit, obiectul de activitate preponderent, situatia comparativa vanzari/achizitii, a obligatiilor de plata la buget sau perioada scursa de la ultimul control fiscal de fond. Rezulta astfel un sistem asemanator celui de acordare a esalonarilor, conform defunctei ordonante 40/2002.



Astfel, Administratiile teritoriale ale finantelor publice vor stabili pentru fiecare companie un asa-numit "standard individual negativ" (SIN), reprezentand suma maxima a TVA ce poate fi rambursata fara control.



Stufoasa metodologie ar urma sa fie aplicata incepand cu deconturile de TVA aferente lunii ianuarie 2004, cu termen de depunere pana la data de 25 februarie.



Stabilirea SIN va fi realizata anual, aceasta fiind prima etapa pentru rambursarea TVA in functie de analiza de risc a fiecarei firme.



Pentru primul semestru al acestui an, SIN-ul va fi stabilit in luna ianuarie, in functie de deconturile de TVA aferente perioadei decembrie 2002-noiembrie 2003, modul de indeplinire a obligatiilor fiscale din aceasta perioada si situatiile financiar contabile de la jumatatea anului trecut.



Pentru perioada iulie 2004-iunie 2005, SIN-ul va fi stabilit in luna iunie a acestui an, dupa prelucrearea datelor din bilantul anual si a celor din deconturile depuse in intervalul mai 2003-aprilie 2004. Incepand cu anul 2005, SIN-ul anual va fi stabilit numai in luna iunie.



In functie de analiza de risc, deconturile vor fi clasificate ca fiind cu risc scazut, pentru un punctaj intre zero si 60, si cu risc mare, daca se obtine un punctaj intre 60 si 200, pentru cel putin una din perioadele din care provine suma solicitata la rambursare.



Deconturile cu risc scazut vor fi solutionate pe baza analizei individuale, pentru care compartimentele de specialitate vor solicita prezentarea de documente suplimentare, cum ar fi jurnale de cumparari si de vanzari, contracte comerciale, facturi si documente vamale care sa ateste exportul efectuat, documente de atestare a efectuarii unei investitii, precum si balantele de verificare aferente perioadelor de raportare. In cazul in care diferentele pot fi justificate, reprezentantii administratiei financiare vor propune aprobarea rambursarii.



Daca diferentele nu pot fi justificate si clarificate in urma analizei documentare, firma respectiva va fi controlata fiscal.



Deconturile negative de TVA care sunt incadrate in categoria cu mare risc vor fi transmise zilnic la compartimentele cu atributii de control fiscal. Dupa efectuarea controlului, acestea vor intocmi un raport si vor emite o decizie de impunere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO