Eveniment

Reducerea deficitului bugetar, principala provocare pentru Romania in drumul spre euro

Reducerea deficitului bugetar, principala provocare pentru Romania in drumul spre euro
24.03.2010, 00:00 471

"Pe termen lung, Guvernul isi propune sa continue eforturile deconsolidare fiscala pentru atingerea unui buget echilibrat pedurata ciclului economic, implicand o marja de siguranta suficientapentru a evita depasirea nivelului de 3% din PIB in conditiilereaparitiei unei posibile incetiniri a ritmului de crestereeconomica", se spune in programul de convergenta pentru perioada2009-2012.

Guvernuleste decis sa continue pana in 2013 masurile de austeritateinitiate in 2009, dand asigurari ca va asigura in acelasi timpprotectia sociala a categoriilor defavorizate.

Provocarea majora intr-o perioada in care economia romaneascaeste in recesiune o reprezinta aplicarea unor masuri de reformaurgente cu caracter de austeritate, incluzand diminuareacheltuielilor de personal prin inghetarea salariilor si reducereasporurilor.

Tintele ferme asumate de catre Guvern conduc la reducereadeficitului bugetar cu 1,7 puncte procentuale din PIB in 2010, 1,9- in 2011 si 1,4 - in 2012, reprezentand cumulat o ajustare decinci puncte procentuale in perioada 2009-2012.

Reducerea cheltuielilor de personal cu 1,7 puncte procentualedin PIB in aceasta perioada are la baza restructurarea salarizariiin sistemul public si economii din implementarea Legii salarizariiunitare prin care a fost stabilit obiectivul de readucere acheltuielilor de personal la 7% din PIB in anul 2015.

Guvernul estimeaza ca rationalizarea cheltuielilor materiale inlinie cu implementarea normativelor de cost in administratiapublica va genera economii in valoare de 1,1 puncte procentuale dinPIB.

Proiectia bugetara a Guvernului pe 2010-2012 este una prudentasi nu ia in calcul imbunatatirea gradului de colectare aimpozitelor pe termen mediu in contextul unui mediu economicdificil, astfel ca veniturile bugetare nu vor ajunge nici inurmatorii ani, calculate in metodologia UE, la 32% din PIB.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala va lua, pentru anul2010, masuri "de stimulare a conformarii voluntare", de combatere aevaziunii fiscale si de crestere a eficientei colectariiveniturilor la buget, insa Guvernul admite ca nu ia in calcul nicipe termen mediu imbunatatirea colectarii.

Pentru acest an, Guvernul mizeaza, conform documentului, ca vacolecta venituri suplimentare in principal din reevaluarea taxelorde proprietate, cresterea accizelor, introducerea taxei pe cifra deafaceri a distribuitorilor de medicamente, rambursareaobligatiunilor Rompetrol.

Cum va evolua economia

Executivul avertizeaza ca este posibil ca in primele douatrimestre din acest an cresterile reale ale produsului intern brutsa fie negative, iar cresterea somajului in prima parte a anului sareduca veniturile disponibile.

Totusi, se estimeaza iesirea din intervalul negativ si trecereala o crestere moderata a produsului intern brut in termeni reali,respectiv cu 1,3% fata de 2009.

"In pofida riscurilor mai reduse ca trendul activitatiieconomice sa fie inferior celui anticipat in scenariul de baza estenecesar sa fim pregatiti pentru o evolutie mai conservatoare afinantelor publice, in conditiile in carerecuperarea mai rapida nu se materializeaza", se precizeaza inraportul de convergenta.

Cresterea economica prognozata pentru perioada 2009-2012 estesub cea a PIB potential, avand in vedere mix-ul politicilormacroeconomice prognozate si riscurile care se pot manifesta atatpe plan intern, cat si extern, urmand sa tinda catre nivelul deechilibru pe termen mediu odata cu relansarea contextuluiinternational si reducerea dezechilibrelor interne.

Reluarea procesului de crestere economica in anul 2010 creeazaconditiile pentru accelerarea consolidarii fiscale.

Cheltuielile guvernamentale se vor restructura pentru a favorizainvestitiile publice si a defavoriza cheltuielile de personal inconditiile ajustarii deficitului bugetar.

Politica monetara prudenta si stabilitate acursului

Politica monetara isi va pastra in perioada urmatoare caracterulprudent, urmand ca ritmul si dimensiunea viitoarelor ajustari aleratelor dobanzii de politica monetara sa fie corelate cu evolutiainflatiei.

O contributie semnificativa in temperarea presiunilorinflationiste poate veni din evolutia cursului de schimb leu/euro,in special daca tendinta de apreciere manifestata la inceputulanului 2010 se va mentine, potrivit programului de convergenta.

Corectiile majore ale dezechilibrelor macroeconomice realizatein 2009, in special la nivelul deficitului de cont curent albalantei de plati, creeaza premisele unei relative stabilizari acursului de schimb fata de principalele valute.

"Scaderea treptata a volatilitatii cursului de schimb al leuluisi cresterea ulterioara a stabilitatii acestuia vor avea ca suport,pe de o parte, restrangerea sau epuizarea efectelor adverse alecrizei financiare si economice globale; pe de alta parte, acesteavor fi sustinute de insanatosirea fundamentelor economieinationale, inclusiv ca efect al implementarii mix-ului de politicieconomice convenite cu UE, FMI si alte institutii internationale,si de continuarea procesului de convergenta, de natura sastabilizeze anticipatiile privind evolutia cursului."

In plus, probabila mentinere a diferentialului semnificativ deproductivitate si potentiala revigorare pe termen mediu ainvestitiilor straine directe vor crea conditiile reluariitrendului de apreciere a monedei nationale in raport cu euro -ajustare benefica din perspectiva convergentei reale si nominale aeconomiei romanesti.

"BNR va actiona proactiv in scopul ancorarii solide aanticipatiilor inflationiste si al asigurarii sustenabilitatiidezinflatiei in ritmul presupus de atingerea tintelor de inflatiepe termen mediu, precum si pentru crearea conditiilor necesarerevigorarii sustenabile a activitatii de creditare si implicitrelansarii durabile a activitatii economice", se mentioneaza inprogram.

Insa, o asemenea configurare a politicii monetare este strictconditionata de mentinerea mix-ului de politici macroeconomice si areformelor structurale pe coordonatele convenite in cadrularanjamentului multilateral de finantare externa incheiat cuUniunea Europeana, FMI si alte institutii financiareinternationale.

BNR a optat pentru o ajustare graduala a conditiilor monetarereale, menita sa mentina caracterul prudent al politicii monetare.Consolidarea dezinflatiei in ritmul impus de atingerea tinteloranuale de inflatie continua sa reprezinte o provocare pentrupolitica monetara.

Mentinerea unei abordari prudente in privinta pasului dereducere a tintei de inflatie pentru 2011 a fost justificata deriscurile si incertitudinile legate de magnitudinea efectelorinflationiste directe ce vor continua sa fie exercitate de factoriaflati in afara sferei de influenta a bancii centrale, cum ar fievolutia preturilor administrate.

In perioada 2011-2012, temperarea impactului majorarii deaccize, promovarea unei politici salariale prudente si continuareareformelor structurale vor mentine procesul de dezinflatie pe otraiectorie sustenabila. Astfel, rata inflatiei urmeaza sa scadapana la nivelul de 2,6% in anul 2012.

Programul de convergenta este revizuit in fiecare an si transmisComisiei Europene dupa aprobarea de catre Guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO