Eveniment

Reducerea impozitleor pe venit: castiga mai mult cei cu salarii peste medie

07.10.2004, 00:00 9



Reducerea nivelului si numarului cotelor de impozitare a veniturilor obtinute de persoanele fizice - angajata de actualul guvern pentru 1 ianuarie 2005 - conduce la majorari ale veniturilor salariale cu precadere in cazul veniturilor peste medie. Pentru cei cu venituri mici cresterile rezultate sunt minime, transformandu-se chiar in scaderi - minore, ce-i drept - compensate de deducerile personale. O asemenea situatie este insa considerata de partidul de guvernamant un important motiv de respingere a proiectului cotei unice de impozit pe venit.



Potrivit calculelor facute de expertii firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC), la un venit brut de 500 de euro, cresterea de venit net rezultata ca urmare a reducerii cotei de impunere va fi de 5%. In acelasi timp, cresc cu numai 1% veniturile nete obtinute dupa impozitarea unui venit brut de 300 de euro. Sub acest nivel se poate ajunge la scaderi nesemnificative, care se tranforma in majorari modeste prin aplicarea deducerilor personale.



La un venit brut de 1.000 de euro, cresterea de venit net va fi de 4% prin reducerea cotei maxime de impozit de la 40% la 38%.



Toate aceste calcule sunt valabile in cazul adoptarii de catre Parlament a ordonantei pentru modificarea si completarea legii 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobata de guvern de-abia la sfarsitul lunii august, cu doua luni mai tarziu fata de data angajata initial.



Astfel, de anul viitor, numarul transelor de venituri impozabile si al cotelor de impunere aferente va fi redus la trei fata de cinci in prezent. Cota cea mai redusa va fi de 14%, pentru venituri de maxim 2,7 milioane lei, iar cea maxima de 38%, pentru sume de peste 14,5 milioane lei. Cota intermediara se va situa la 26%.



Prin aplicarea noului barem de impozitare, o persoana cu venituri brute de 300 euro lunar va plati un impozit de 42 euro, fata de 44 euro in prezent, obtinand un venit net de 207 euro, in crestere cu 2 euro, respectiv 1%.



In cazul unui venit brut de 500 euro, impozitul platit in prezent este de 101 euro, iar viitorul sistem reduce impozitul la 86 euro. Astfel, venitul net va creste cu 5%, de la 314 euro la 329 euro.



Avand un venit brut de 1.000 euro, un contribuabil va castiga anul viitor 4% la venitul net. Impozitul sau va scadea de la 269 euro la 246 euro, iar venitul net se majora de la 567 euro la 590 euro.



Alex Massaci, senior tax manager la PwC, spune ca modificarile aduc o simplificare a metodologiei de calcul prin trecerea de la 5 la 3 transe de impozit si prin unificarea cotelor de impozit anticipat cu retinere la sursa.



"Reglementarile privind deducerile la impozitul pe venitul global nu au fost modificate, dar prin prisma legilor speciale existente ne asteptam ca 2005 sa fie primul an de aplicare a deducerilor pentru contributii la pensii private si asigurari private de sanatate", a afirmat Massaci.



In acelasi timp, el apreciaza ca majorarea de la 5% la 10% a impozitului pe dividende va stimula reinvestirea profitului obtinut de firme.



Actul normativ pentru modificarea Codului fiscal a fost deja dezbatut de Senat si urmeaza a fi discutat la Camera Deputatilor.





Practica bate legea



Cresterea investitiilor straine atrase de Romania in acest an se datoreaza si ameliorarilor din fiscalitate, insa aplicarea in practica a noilor reglementari incluse in Codul fiscal a scos la iveala mai multe probleme, a aratat Mihaela Mitroi, tax partner la PricewaterhouseCoopers.



Lipsa normelor privind modul de aplicare a unor prevederi fiscale cum ar fi preturile de transfer sau amortizarea fiscala, carentele de corelare intre principiile fiscale cu care se deschide Codul si reglementarile concrete, contradictiile intre ceea ce intelege legiuitorul prin anumite texte si maniera mult mai agresiva in care aceleasi reglementari sunt interpretate de organele de control, se numara printre problemele discutate de expertii PwC la un seminar organizat dupa aproape un an de la intrarea in vigoare a primei forme a Codului fiscal.



In ceea ce priveste normele de aplicare, Mihaela Mitroi a aratat ca acestea trebuie sa clarifice diferenta existenta intre cheltuielile de publicitate si cele de marketing, care au un regim de deductibilitate diferit, dar pot fi confundate, conform definitiilor din legea publicitatii.



La randul sau, IonutSimion, tax director la firma de consultanta, a afirmat ca limitarea deductibilitatii cheltuielilor pentru cazare si diurna, aplicata pentru firmele care inregistreaza pierderi, nu stimuleaza procesul investitional. El a apreciat ca firme care isi incep activitatea nu pot avea profit imediat, deruland programe de investitii, si ca urmare nu pot deduce aceste costuri.



Raman de clarificat posibilitatea de reportare a cheltuielilor cu dobanzile si pierderea neta din diferentele de curs valutar, in conditiile in care acestea sunt nedeductibile in perioada curenta, tratamentul fiscal al creantelor comerciale instrainate de catre un contribuabil altei persoane, tratamentul pierderilor rezultate prin casarea mijloacelor fixe. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO