Eveniment

Reforma administratiei, nici in 2006

23.11.2005, 20:13 12

Parlamentarii au decis ieri, in cadrul unei sedinte comune, ca numarul functionarilor din administratia publica nu se va reduce in 2006, asa cum fusese propus anterior, ci chiar va creste.

Practic, deputatii si senatorii au respins un amendament adoptat in urma cu trei saptamani de catre comisiile de buget-finante ale Parlamentului, care prevedea reducerea cu 10% a numarului de salariati din administratia publica.

Numarul salariatilor platiti de la bugetul de stat va creste cu 1,6%, conform proiectului de buget, adica cu aproape 5.000 de persoane, ceea ce va ridica numarul salariatilor din administratia publica centrala la 307.119 persoane.

Daca ar fi fost adoptat, amendamentul respectiv ar fi obligat Guvernul sa ia masuri pentru reduceri de personal in diferite domenii administrative, cu scopul reducerii cheltuielilor de personal care apasa bugetul general consolidat si care se ridica la peste 5 miliarde de euro in 2006. Economiile astfel obtinute ar fi fost folosite pentru majorarile salariale ale functionarilor ramasi in sistem sau cel putin acesta era rationamentul reducerii de personal.

Cheltuielile de personal din bugetul de stat prevazute pentru 2006 vor creste cu 20% (vezi tabel), conform proiectului, pana la 8,9 miliarde lei (2,5 mld. euro), in timp ce cheltuielile pe intreg bugetul de stat nu cresc decat cu 12%, pana la 43,3 miliarde de lei (12 mld. euro). In urma cu trei saptamani, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, parea sa fie de acord cu prevederile amendamentului. Ieri insa, amendamentul nu a mai avut sustinerea lui Vosganian si nici a altor parlamentari.

"Noi suntem pentru eficientizarea administratiei publice, dar nu mecanic, cum era aceasta prevedere. Trebuie o strategie", a explicat ieri Vosganian. El a spus ca cheltuielile de personal din bugetul general consolidat pentru 2006 cresc in ritm cu tot bugetul, iar numarul mai mare de angajati din administratia publica centrala este necesar pentru programele de aderare la UE.

Intr-adevar, cheltuielile de personal din bugetul consolidat sunt programate sa creasca cu 14% in 2006, pana la 17,6 miliarde de lei (4,9 mld. euro), in linie cu cresterea cheltuielilor bugetului consolidat, dar asta numai pentru ca se vor majora mai putin cheltuielile de personal ale administratiilor locale, ale Caselor de Pensii si de Sanatate. Dar Guvernul poate decide de fapt doar asupra evolutiei cheltuielilor pentru personalul de la bugetul de stat, pentru care a prevazut o crestere a cheltuielilor salariale cu 19%.

Rezultatul votului a insemnat respingerea aproape in unanimitate a amendamentului respectiv, cu un singur vot impotriva.Vosganian le-a spus colegilor sai parlamentari ca el nu a initiat un astfel de amendament si ca numele lui a fost trecut in dreptul amendamentului, probabil, pentru "a da greutate" unei astfel de propuneri. In realitate, paternitatea amendamentului ii apartinea deputatului PSD Tudor Mohora.

De aceeasi parere este si Mihai Tanasescu, presedintele Comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor, care a declarat pentru ZF ca "este nevoie de o analiza mai profunda pentru a vedea de unde putem reduce personalul din administratie, iar textul amendamentului nu continea asa ceva".

Astfel, discutiile privitoare la reforma administratiei raman doar la nivelul unor declaratii de bune intentii.

In cadrul aceleiasi sedinte comune de ieri, deputatii si senatorii au adoptat rectificarea bugetara pentru anul in curs prevazuta in doua ordonante de urgenta ale Guvernului.

Numarul functionarilor din administratia publica era la sfarsitul lunii septembrie de circa 172.700 de persoane, cu aproape 15.000 de functionari (9%) mai mult decat la inceputul anului. La sfarsitul lunii iulie 2005, numarul functionarilor a crescut pana la maximul istoric de 173.900 de angajati. Practic, actuala administratie a angajat in plus tot atatia functionari cat fosta administratie in intreaga perioada 2001-2004.

Cat despre 2006, proiectul bugetului de stat aflat in dezbatere la Parlament prevede o crestere de aproximativ 1,6% a numarului de angajati din ministere si alte institutii publice. "Probabil ca sunt si nevoi corecte la care raspunde aceasta crestere de personal, in domenii legate de integrarea europeana", a mai spus Tanasescu. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO