Eveniment

Renault aduna bani pentru centrul RTR din Titu

Renault aduna bani pentru centrul RTR din Titu
20.04.2009, 19:09 79
 

Centrul Renault Technologie Roumanie va fi finantat direct de catre compania mama, dar si de catre BERD, BEI si din subventiile acordate de stat, potrivit unor surse apropiate Renault.

Pentru a finanta investitia de 166 de milioane de euro pentru prima faza a proiectului Renault va contracta un imprumut de 83 de milioane de euro de la BEI, va folosi subventiile de 28 de milioane de euro acordate de stat si va realiza o majorare de capital la care va participa si BERD cu 44 de milioane de euro.
In urma acestei investitii BERD va prelua aproape 50% din RTR, iar capitalul companiei va urca la 90 de milioane de euro de la 28 de milioane de euro in prezent.
„In acest fel se creeaza surse de finantare din aceste patru directii. Participatia BERD va depinde si de evolutia companiei mama. Participarea permite realizarea unei etape a RTR, dar Renault va rascumpara actiunile la un moment dat", au declarat surse apropiate Renault.
Pentru imprumutul de la Banca Europeana pentru Investitii, statul roman va solicita Renault sa achite o prima anuala de risc de 0,55% din suma garantiei solicitate, care ajunge la 66,6 milioane de euro.
Imprumutul urmeaza sa fie contractat pe o perioada de 7 ani, cu rambursare semestriala si o dobanda anuala de 6%. Pe langa garantia pentru imprumut, statul roman a acordat si subventii de 28 de milioane de euro pentru perioada 2008-2010 si a acceptat extinderea la patru benzi a DN7 cu conexiune la autostrada A1.
Centrul tehnic de testari din localitatea damboviteana Titu va angaja la finalizare circa 3.000 de cadre calificate, majoritatea ingineri. In prezent compania a trecut de prima jumatate a programului de recrutare.
Prima faza a proiectului presupune constructia a noua tipuri de piste de testare pentru autovehicule cu o lungime de circa 30 de kilometri. Durata constructiei lor este de 18 luni, iar costul este de 98 mil. euro. „Deocamdata la Titu este un mare santier. Tot ce se afla pe fosta locatie (a fostei unitati militare de aviatie si parasutism - n.red) a fost demolat. Se construiesc facilitati noi", au mentionat sursele citate.
Potrivit reprezentantilor Renault, noul model de clasa compacta Megane a fost testat la centrul de la Titu incepand cu finalul anului trecut. Nou Renault Megane a fost prezentat toamna trecuta in cadrul Salonului Auto de la Paris, iar lansarea comerciala pe piata locala a avut loc in cursul saptamanii trecute.
Primele teste de motoare pentru gama Renault si pentru gama Dacia urmeaza sa fie realizate incepand cu anul viitor.
Pana in 2010, potrivit reprezentantilor Dacia, investitiile in uzina ce asambleaza modelul Logan, centrul de expeditii international ILN si uzina de cutii de viteze RMR vor ajunge la aproape 1,4 mld. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO