Eveniment

Renault are inca 600 mil. euro pentru proiecte locale

Renault are inca 600 mil. euro pentru proiecte locale

Francois Fourmont, directorul general al Automobile Dacia

14.05.2008, 18:11 16

Compania a deschis ieri o noua fabrica pe platforma industriala de la Mioveni - Renault Mecanique Roumanie (RMR), in urma unei investitii initiale de 146 de milioane de euro, unde va produce cutii de viteze pentru opt modele din gama Renault si pentru 7 modele din gama Nissan.
"Dupa ce Ford a aruncat manusa anuntand investitii de 670 de milioane de euro la preluarea uzinei de la Craiova, Dacia a acceptat provocarea si anunta investitii de 600 de milioane de euro in urmatorii trei ani", a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu la deschiderea RMR.
Potrivit reprezentantilor Renault, valoarea totala a investitiei este de 214 milioane de euro, data finalizarii fiind 2010. Uzina, construita pe o suprafata de 29.000 de metri patrati, va produce in prima etapa 5.000 de cutii de viteze saptamanal, in a doua faza de dezvoltare capacitatea urmand sa creasca la 10.000 de unitati.
Francois Fourmont, directorul general al Automobile Dacia, a declarat ca odata cu inaugurarea uzinei, care angajeaza in prezent 342 de salariati, investitiile Renault in Romania au depasit 1,2 miliarde de euro. Totodata, Fourmont a declarat ca ajutorul guvernamental pentru proiectul RMR a fost de 24 de milioane de euro.
"Prima transa de 18 milioane de euro a fost livrata astazi (marti, 13 mai - n.red.), urmand ca dupa finalizarea celei de-a doua etape de dezvoltare sa fie acordata restul sumei de pana la 24 de milioane de euro", a declarat Fourmont.
Constructia uzinei RMR a fost anuntata in cursul anului 2005, dezvoltarea sa ulterioara nefiind influentata de recenta greva a salariatilor bazata pe revendicarile salariale si care a durat aproximativ trei saptamani. Investitiile Renault pe plan local, de la preluarea uzinei Automobile Dacia in 1999 si pana in prezent, sunt estimate la 25% din valoarea totala a investitiilor franceze.
"Renault inseamna 25% din investitiile franceze de 5,5 miliarde de euro in Romania, Franta fiind cel de-al treilea investitor strain. Ca rezultat au fost create 18.000 de locuri de munca", a spus Henry Paul, ambasadorul Frantei in Romania.
Bugetul de investitii al Renault de 600 de milioane de euro include, pe langa proiectul RMR, si dezvoltarea urmatoare a sitului de la Mioveni ce presupune cresterea capacitatii de productie de automobile la 400.000 de unitati anul viitor.
Pentru anul in curs capacitatea de asamblare a Automobile Dacia a fost estimata anterior la 350.000 de unitati, urmand sa fie produse 320.000-330.000 de automobile.

Sandero se lanseaza sub 9.500 de euro
Dacia va incepe livrarile modelului Sandero la sfarsitul lui iunie, lansarea automobilului fiind prevazuta pentru inceputul lunii mentionate, iar in toamna va fi prezentata si versiunea restilizata a versiunii berlina Logan, a declarat Francois Fourmont, directorul general al Automobile Dacia. Modelul SUV, care va incheia gama Logan, va fi lansat la finalul anului viitor sau la inceputul anului 2010. Dacia Sandero va fi disponibila in patru variante de motorizare, respectiv doua pe benzina si doua diesel, la un pret care nu va depasi 9.500 de euro pentru cea mai echipata versiune. Reprezentantii Dacia spun ca lansarea Sandero a determinat dezvoltarea a 12 unitati de productie a furnizorilor de piese, una dintre cele mai importante investitii fiind cea de 100 mil. euro a producatorului Calsonic Kansei care va construi la Ploiesti radiatoarele. "12 furnizori au construit facilitati de productie noi, dintre care 5 sunt localizati pe platforma de la Mioveni, iar doua treimi dintre ei sunt in Arges", a completat Fourmont.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO