Eveniment

Republicarea Codului fiscal, aşteptată la finele anului. Va ţine cont Ministerul Finanţelor de sugestiile oamenilor de afaceri din Colegiul Fiscal?

Autor: Mihaela Claudia Medrega

10.02.2011, 23:54 61

Prima reuniune a Colegiului Fiscal a avut loc ieri laMi­nisterul Finanţelor unde reprezentanţi ai mediului de afaceri,mediului academic şi consultanţi fiscali au discutat cu experţiiministerului aspecte legate de legislaţia fiscală şi derepublicarea Codului fiscal, programată pentru sfârşitul acestuian.

"Am discutat despre strategia Minis­terului Finanţelor pentrureducerea biro­craţiei la nivel legislativ, despre republi­careaCodului fiscal şi a Codului de pro­cedură fiscală, între careexistă şi unele inadvertenţe. Am stabilit un calendar, în­tâlnirileurmând să fie lunare. Urmă-toarea întâlnire va fi la jumătatealunii martie, iar până atunci aşteptăm sugestii legate deprincipiile de bază la nivelul celor două coduri", a declaratpentru ZF Dan Lazăr, secretar de stat în Ministerul Finanţelorresponsabil cu politica fiscală.

La întâlnirea Colegiului au participat circa 50 de persoane dinpartea patro­natelor, mediului academic, Curţii de Conturi, precumşi consultanţi fiscali, experţi contabili, auditori. Lazăr aexplicat că intenţia Finanţelor este de a finaliza republicareapână la sfârşitul anului 2011. "Vor exista grupuri de lucru.Depinde cât de bine lucrăm. Şi cum va lucra şi Parlamentul. Ca şica­len­dar am stabilit ca adoptarea să fie până la sfârşitul anului2011. Vrem să facem repu­blicarea într-un mod cât mai serios, săreziste cât mai mult. Nu să lucrăm în pripă."

Codul fiscal a intrat în vigoare la începutul anului 2004 şide-a lungul timpului a suferit frecvente modificări, care au pusmediul de afaceri în dificultate. Republicarea este foarteimportantă, fiind aşteptată de mult timp şi de toată lumea.

Consultanţii fiscali au spus de mai multe ori că Guvernultrebuie să asigure un mediu stabil de desfăşurare a afacerilor înRomânia, fără schimbări frecvente şi neaşteptate ale regulilorfiscale, ca în ultimii ani, stabilitatea şi predictibilitatea fiindchiar mai impor­tante şi mai benefice decât unele facilităţifiscale.

Anul trecut, de exemplu, Gu­vernul a modificat Codul fiscalprintr-o ordonanţă de urgenţă "mamut" care a fost publicată în 30decembrie.

Intenţii de republicare a Codului fiscal au mai existat. Fostulministru al finanţelor, Sebastian Vlădescu, a anunţat în ianuarie2010, la preluarea mandatului, această intenţie, care a revenitacum din nou pe agenda principală a Finanţelor.

Însă procesul de republicare este de durată. O condiţie ar fi caExecutivul să nu mai schimbe Codul minimum trei luni, urmând caParlamentul să aprobe prin lege toate ordonanţele de urgenţă aleGuvernului din 2010, potrivit unuia dintre participanţii ladiscuţiile Colegiului Fiscal.

Colegiul Fiscal nu este singura entitate cu rol consultativ îndomeniul fiscal. La jumătatea anului trecut a fost constituitConsiliul Fiscal - o autoritate inde­pendentă, compusă din cincimembri, care sprijină activitatea Guvernului şi a Parlamentului înelaborarea şi derularea politicilor fiscal-bugetare.

Ce planuri are Guvernul în plan fiscal?

Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialo­miţianu, declara lasfârşitul anului trecut că reducerea contribuţiilor sociale va filuată în calcul la jumătatea anului 2011, pentru a diminua costulcu forţa de muncă, mai ridicat decât în alte state, în condiţiileîn care ţările vecine au început să scadă impozitele.

Andreea Paul-Vass, consilierul primului-ministru, a declaratieri că reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori poate fiamânată pentru 2012, în cazul în care economia României nu vacreşte în acest an potrivit aşteptărilor, adică cu cel puţin 1,5%.

"Reducerea poverii fiscale pe muncă este plauzibilă în a douajumătate a acestui an, cu condiţia ca avansul econo­mic pe care îlprognozăm să se mate­rializeze", a spus Paul-Vass la un seminar peteme fiscale.

Consilierul primului-ministru a adus în discuţie şi o posibilăreducere a cotei unice şi a TVA în anii următori, având în vederecompetiţia regională extrem de dură din punctul de vedere alfiscalităţii şi necesitatea atragerii de investiţii. Pentru anul2011, prioritatea rămâne diminuarea poverii fiscale pe muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO