Eveniment

Rezerva valutara a BNR a ajuns la un nou maxim istoric

Rezerva valutara a BNR a ajuns la un nou maxim istoric
01.09.2009, 19:14 29

BNR si-a majorat rezerva valutara cu 417 milioane de euro, aceasta atingand la sfarsitul lunii august un nou maxim istoric, de 27,7 miliarde de euro, pe fondul unor intrari de 2,4 miliarde de euro din care aproape o jumatate de miliard reprezinta titluri in valuta emise de Ministerul Finantelor pe piata interna, potrivit datelor publicate ieri de BNR.

De asemenea, in rezerva bancii centrale au intrat pe parcursul lunii trecute 1,19 miliarde de dolari (circa 832 milioane de euro) prin intermediul unei operatiuni de alocare de drepturi speciale de tragere (DST) efectuata de Fondul Monetar International.

Alimentarea contului Comisiei Europene si veniturile realizate din administrarea rezervelor internationale au contribuit, de asemenea, la cresterea rezervei administrate de banca centrala.

In acelasi timp, BNR a consemnat iesiri de 1,98 miliarde de euro din rezerva valutara, reprezentand modificarea nivelului rezervelor minime obligatorii (RMO) constituite de bancile comerciale pentru pasivele in valuta si plata dobanzilor si a unor parti din principalul datoriei externe publice sau public-garantata.

Consiliul de politica monetara al BNR a decis, la inceputul lunii august, reducerea RMO de la 35% la 30% dupa ce cu o luna inainte mai operase o ajustare de cinci procente.

Reducerea RMO a fost unul din punctele incluse in acordul incheiat cu FMI, banii pastrati in rezerva valutara urmand sa fie restituiti bancilor comerciale pe masura ce Fondul elibereaza noi transe din imprumutul contractat de Romania in primavara.

La sfarsitul lunii august, rezerva de aur a bancii centrale se mentinea la nivelul de 103,7 tone, dar in conditiile dinamicii negative a preturilor valoarea acesteia a scazut usor, la 2,2 miliarde de euro.

Astfel, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) au atins un nou maxim record de 29,95 miliarde de euro, in crestere cu 410 milioane euro fata de nivelul consemnat la sfarsitul lunii iulie.

Platile scadente in septembrie in contul datoriei externe insumeaza 100 de milioane de euro, in crestere de la 85 de milioane de euro in luna august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO