Eveniment

Ritmul de creştere a exporturilor a încetinit

Autor: Claudia Medrega

09.09.2010, 23:51 23

Exporturile au continuat să crească în iulie, ajutate de cerereaexternă, însă ritmul s-a atenuat la 19,2%, comparativ cu aceeaşilună din 2009, după avansuri anuale care au oscilat în jurul a 30%în precedentele trei luni.
Evoluţia exporturilor vine în contextul în care şi la nivelulproducţiei industriale a fost vizibilă o temperare a ritmului decreştere în iulie, iar consumul nu a dat semne de revenire.
"Temperarea anticipată, atât în evoluţia exporturilor, cât şi aimporturilor, a început să devină vizibilă din iulie. Ne aşteptămşi în continuare la încetinirea ritmului, atât pentru importuri,cât mai ales pentru exporturi, ceea ce va conduce la o adâncire adeficitului faţă de anul trecut", a comentat Rozalia Pal,economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.
Principalele cauze pentru această evoluţie sunt diminuarea cereriiexterne şi o cerere internă redusă după implementarea măsurilor deausteritate. "De asemenea, decelerarea importurilor va fideterminată de scăderea consumului privat. Ar fi preferabil să nuscadă foarte mult importurile legate de investiţii, care joacă unrol inclusiv în revenirea la un nivel de creştere economicăsustenabilă", a mai spus Pal.
Faţă de iunie 2010, exporturile s-au situat aproximativ la acelaşinivel, de 3,3 mld. euro, în timp ce importurile au coborât cu 6,8%,la 3,9 mld. euro, potrivit datelor Institutului Naţional deStatistică. Exporturile s-au aflat pe un trend ascendent peparcursul acestui an, însă nu au reuşit să antreneze revenireaeconomiei, care va continua să se zbată în recesiune şi în2010.
"Cât timp suntem integraţi în Uniunea Europeană, este clar căperformanţele economiilor europene vor avea un impact importantasupra performanţelor economiei româneşti", a comentat RaduCrăciun, director de investiţii la Eureko Pensii. El a afirmat călupta pe pieţele europene este în principal prin preţuri, iar omonedă mai flexibilă ar ajuta preţurile competitive.
În perioada ianuarie-iulie, exporturile au crescut cu 25% faţă deaceeaşi perioadă din 2009, la 20,5 mld. euro, depăşind avansulimporturilor, de 19,6%, la 25,9 mld. euro. În ciuda faptului căexporturile au înregistrat o creştere mai rapidă decât importurileîn primele şapte luni din 2010, volumul importurilor este încăpeste cel al exporturilor, determinând adâncirea deficitului cu2,5% anual, respectiv 5,4 mld. euro.
Deficitul comercial a ajuns după şapte luni la 5,36 mld. euro, cuaproape 130 mil. euro peste nivelul înregistrat în perioadasimilară a anului trecut. În iulie deficitul s-a adâncit la 624,4mil. euro, cu o creştere anuală de 13%.
"Preocupant şi oarecum îngrijorător este faptul că deficitulcomercial are o tendinţă de creştere în condiţiile în care economiascade. O ajustare a consumului şi a investiţiilor de o asemeneamanieră era de aşteptat să ducă la o reducere a deficitului extern.Într-un context în care economia este în recesiune este momentul săacceptăm o monedă mai slabă, care ar ajuta exporturile."
Crăciun a mai spus că la nivel mondial este vizibil un interes alţărilor de a păstra competitivitatea propriilor economii, iaracţiunile urmărite au fost o monedă mai slabă şi dobânziscăzute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO