Eveniment

Romania a coborat patru locuri in topul mondial al competitivitatii economice

29.09.2005, 19:53 19

Coruptia, legislatia fiscala instabila si nivelul ridicat al taxelor si impozitelor au determinat o degradare a mediului de afaceri in ultimul an, arata un sondaj efectuat de catre Forumul Economic Mondial (FEM) printre manageri ai companiilor romanesti.

Sondajul, care face parte din Raportul Global de Competitivitate 2005, include 117 state ale lumii pe care expertii FEM le-au clasificat in functie de competitivitatea economica in general si calitatea mediului de afaceri.

FEM este o organizatie independenta nonprofit din care fac parte cele mai puternice 1.000 de companii din lume si care promoveaza dialogul intre liderii economici si politici ai lumii.

In topul celor mai competitive tari din punct de vedere economic, Romania a cazut anul acesta patru pozitii, ajungand pe locul 67, fata de 63 anul trecut.

"Vedetele" economiei mondiale de anul acesta sunt tot tarile scandinave, Statele Unite si economiile in plina dezvoltare din sud-estul Asiei.

La nivel regional, Romania se situeaza pe ultimul loc in topul competitivitatii, dupa Slovenia (locul 32), Cehia (38), Ungaria (39), Slovacia (41), Polonia (51), Bulgaria (58) si Croatia (62).

FEM a mai dat publicitatii si un clasament privind calitatea mediului de afaceri, unde Romania a pierdut anul acesta 11 pozitii, ajungand pe locul 67, fata de 56 in 2004.

Totusi, la acest capitol Romania surclaseaza Bulgaria, care ocupa pozitia 78.

Pentru inrautatirea climatului de business, managerii romani dau vina pe coruptie (15%), legislatia din domeniul fiscal (14%), nivelul ridicat al taxelor si impozitelor (14%), precum si pe accesul dificil la finantare (12%).

"Modificarile survenite anul acesta in legislatia fiscala si in Codul muncii reprezinta combinatia cea mai toxica posibila pentru mediul de afaceri din Romania", a comentat pentru Ziarul Financiar Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). "Acestea sunt principalele cauze care imping afacerile catre economia subterana", a mai spus Pogonaru.

In clasamentul calitatii institutiilor publice, Romania a pierdut patru pozitii, ajungand pe locul 78. Institutiile publice din Romania sunt plasate de expertii FEM pe ultimul loc in Europa Centrala si de Est, in ton cu evaluarea facuta de manageri, dintre care un sfert se plang de coruptia si ineficienta administratiei.

Conform studiului citat, calitatea institutiilor publice este mai buna in Ungaria (pozitia 34 in top), Slovenia (35), Cehia (48), Bulgaria (62) si Polonia (64).

"Nu atat coruptia, cat incompetenta si lipsa de profesionalism a functionarilor publici constituie piedici pentru mediul de afaceri. In ultimul an am asistat la o inrautatire continua a serviciilor oferite de administratia publica. De exemplu, functionarii au probleme serioase in utilizarea unui calculator, abilitate de baza a functionarilor din Europa", a afirmat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

In ceea ce priveste clasamentul realizat in functie de gradul de dezvoltare tehnologica, Romania se situeaza pe locul 49, fata de pozitia 47 ocupata anul trecut.

La acest capitol, Romania se situeaza in urma Cehiei (locul 22), Ungariei (30) si Sloveniei, dar in fata Bulgariei, care ocupa pozitia 61.

"Atat timp cat nu se aloca fonduri bugetare importante pentru infrastructura de afaceri, economia romaneasca va continua sa se dezvolte doar in jurul a 5-6 orase mari si atat", a mai spus Pogonaru.

Incetinirea cresterii economice de anul acesta s-a reflectat in clasamentul performantei mediului macroeconomic, acolo unde Romania a coborat pe locul 73, fata de pozitia 71, detinuta in 2004.

Si la aceasta categorie a topului Romania se situeaza pe ultimul loc in regiune, iar Bulgaria ocupa pozitia 62.

"In acest moment, criza cea mai mare din economie o constituie lipsa capacitatii de atragere si absorbtie a investitiilor si fondurilor straine", a mai spus reprezentantul oamenilor de afaceri. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO