Eveniment

România de azi, Grecia de ieri. Lecţiile unui eşec

România de azi, Grecia de ieri. Lecţiile unui eşec

Autor: Iulian Anghel

25.05.2012, 00:06 4374

România nu este în situaţia Greciei, au susţinut, de-a lungul vremii, vârfurile administraţiei. Dar o analiză comparată arată că, pe anumite componente, România este periculos de aproape de vecinul din Balcani.

România ţine în frâu, deocamdată, deficitul şi datoria, dar dinamica ei, părţi importante ale societăţii sunt "replici" ale societăţii elene. Evaziunea fiscală, ponderea redusă a veniturilor în PIB, datoria publică ce creşte galopant, o administraţie stufoasă, învechită şi amorţită care îşi nesocoteşte cetăţenii, o clasă politică lipsită de orizont şi concentrată asupra propriilor interese - sunt tot atâtea aspecte ce fac din România o imagine în oglindă a Greciei.

Banii puţini ai bugetului României sunt cheltuiţi, de ani de zile, fără ca de pe urma lor să se vadă ceva. Statul român cheltuieşte cu investiţiile cel mai mult din UE, ca pondere în PIB. Şi nu se vede nimic de pe urma acestor cheltuieli. Aşa şi-a început şi Grecia lungul calvar spre dezastrul pe care trebuie să-l înfrunte astăzi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO