Eveniment

Romania, in sfarsit pe masa Fondului Monetar

13.04.2004, 00:00 11



Fondul Monetar International urma sa discute aseara in board raportul de evaluare privind ultimul acord derulat cu Romania, precum si experienta celor cinci acorduri anterioare ratate.



Reprogramata de pe 29 martie, pe 12 aprilie, evaluarea va stabili cadrul unui nou acord, prin identificarea problemelor care au condus in trecut la experiente ratate si a masurilor si conditionalitatilor care trebuie sa se regaseasca intr-un nou memorandum cu guvernul roman. Astfel si-ar gasi jusitificare angajamentul politic al Fondului de a superviza in continuare politicile economice ale Romaniei in pregatirea pentru aderare la UE.



Surse apropiate negocierilor afirma ca evaluarea este foarte importanta in conditiile in care unii directori se indoiesc de eficienta unui nou acord cu Romania, dupa ce programele si finantarile alocate in perioada 1990-2000 nu au produs efectele scontate.



Potrivit surselor citate, nu se pune problema ca FMI sa abandoneze proiectul unui nou acord cu Romania, insa nu se va grabi cu incheierea acestuia pana cand nu va include toate garantiile necesare pentru a fi evitate derapaje. Iar principala garantie va fi stabilirea unui deficit bugetar cat mai scazut, chiar sub 2% din PIB in situatia in care companiile de stat vor continua sa inregistreze pierderi, amplificand deficitul cvasifiscal.



Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, afirma recent ca a discutat cu negociatorul-sef Neven Mates posibilitatea ca finalizarea scrisorii suplimentare de intentie negociata cu misiunea care s-a aflat la Bucuresti in februarie, sa se faca "electronic", fara o alta delegatie. Decizia urma sa fie luata dupa sedinta din board de aseara. Partea romana doreste un acord cu o durata de 24 de luni, care sa garanteze stabilitatea macroeconomica pana in 2007.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO