Eveniment

Romania, ingropata in bani in 2009-2010

16.11.2006, 18:59 18

Romania s-ar putea trezi cu o "gogoasa de bani" in perioada 2009-2010, cand se vor suprapune ultimele plati din fondurile de preaderare cu primele intrari de bani din finantarile de dupa aderarea la UE, ajungandu-se la 5-7 mld. euro intr-un an, a declarat Sebastian Vladescu, ministrul finantelor.
"Pana in 2010, finantarile din cele doua surse vor merge in paralel", spune ministrul.
Pe de alta parte, el sustine ca, de fapt, cele circa 30 mld. euro care au fost alocate Romaniei de Comisia Europeana pentru urmatorii sapte ani, nu reprezinta o suma foarte mare. "Sunt doar circa 4 mld. euro pe an. Efortul principal va trebui facut prin bugetul de stat", a declarat Vladescu.
Ministerul Finantelor va fi coordonatorul national al programelor de absorbtie a fondurilor comunitare. Vladescu a spus ca primele proiecte eligibile pentru finantare UE ar putea trece de procedurile de licitatie si aprobare la Comisia Europeana de-abia in lunile mai-iunie 2007. El sustine ca banii alocati pentru 2007, dar care nu vor putea fi cheltuiti in cursul anului, nu vor fi pierduti, pentru ca regulamentele Comisiei permit ca platile aferente unor proiecte aprobate in 2007 sa continue pana in 2010 inclusiv.
Sigur este insa ca Romania va varsa anul viitor la bugetul UE o contributie neta de circa un miliard de euro.
Pentru a asigura alimentarea constanta cu bani a proiectelor odata aprobate, pana cand Comisia Europeana va aviza decontarile, Ministerul Finantelor va infiinta un fond-tampon in Trezoreria statului.
"Ne gandim la minimum 500 mil. euro, maximum un miliard. Trezoreria dispune de acesti bani, iar fondul respectiv va ajuta la derularea proiectelor ce vor fi initiate", a spus Vladescu.
Temerile sale in privinta absorbtiei fondurilor comunitare sunt legate de calitatea slaba a executiei unor proiecte, mai ales de infrastructura, ceea ce determina Comisia Europeana sa nu accepte decontarea unor cheltuieli, mai mici sau mai mari. De asemenea, ar putea aparea probleme legate de calitatea proiectelor, mai ales a celor care ar trebui dezvoltate de autoritati locale.
In privinta bugetului pe anul in curs, Vladescu afirma ca nu mai modifica tinta de deficit, desi saptamana viitoare ar urma sa fie aprobata in Guvern o noua rectificare, cu redistribuiri de fonduri. "Vom vedea in executia bugetara ce se intampla. Nu pot spune cate plati vor fi decontate pana la sfarsitul anului", a declarat ministrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO