Eveniment

România intră într-o nouă eră a consumului pe datorie

România intră într-o nouă eră a consumului pe datorie

Autor: Iulian Anghel

01.03.2016, 00:07 241

Reducerile de taxe din 2016 şi 2017 vor conduce la scăderea veniturilor fiscale de la 28% din PIB în 2015 la 25,7% din PIB, având drept rezultat majorarea deficitului bugetar şi, pe cale de consecinţă, a datoriei publice.

Potrivit previziunilor cuprinse în Raportul de ţară al Comisiei Europene, dacă nimic spectaculos nu se mai întâmplă, deficitul public va ajunge în 2017 la 3,8% din PIB, devierea de la OTM (obiectivul pe termen mediu care cere României un deficit structural maxim de 1% din PIB) fiind de 2% din PIB în acest an şi 3% din PIB anul viitor.

Pe măsură ce creşterea economică se va tempera, veniturile fiscale vor scădea antrenând majorarea deficitului şi a datoriei care va ajunge la 60% din PIB în 2016.

„Pericolul este ca veniturile statului să nu acopere pro­misiunile făcute şi angajamentele luate, iar acestea să poată fi respectate doar prin adâncirea deficitului având ca efect intrarea într-o permanentă majorare a datoriei“, comentează economistul Aurelian Dochia.

Problema bugetului (în afară de reducerea taxelor) este că, deşi impozitele indirecte (TVA) au fost peste media UE, încasările au fost cu mult sub media Uniunii, deficitul de încasare a TVA-ului (diferenţa dintre obligaţiile fiscale teoretice şi veniturile efective colectate) atingând 41% în 2013, cel mai ridicat nivel din UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO