Eveniment

Rompetrol Rafinare rămâne sub sechestru, dar va face recurs

09.11.2010, 23:40 49

Activele Rompetrol Rafinare (Petromidia) rămân în continuare subsechestrul Fiscului după ce Judecătoria sectorului cinci a respinscontestaţia companiei împotriva deciziei luate de Agenţia Naţionalăde Administraţie Fiscală (ANAF).

La începutul lunii septembrie, Fiscul a pus sechestru asigurătorpe unele active aparţinând Rompetrol Rafinare pentru a împiedicavânzarea acestora până la recuperarea datoriei de 571 de milioanede euro pe care Petromidia o avea de rambursat către statul românpână pe 30 septembrie.

"Nu ştim la această dată motivele care au stat la baza uneiasemenea soluţii, motivarea soluţiei urmând să fie redactată curândşi să ne parvină zilele următoare. Clientul nostru va ataca deciziajudecătoriei cu recurs la Tribunalul Bucureşti întrucât crede cutărie în drepturile sale, crede că soluţia instanţei este eronatăşi că măsura de aplicare a sechestrului asigurător asupra bunurilorRompetrol Rafinare de către ANAF este nelegală şi abuzivă şi, caatare, are convingerea că în recurs Tribunalul Bucureşti va anulamăsura asiguratorie (sechestrul) impusă de ANAF", spune ŞtefanDamian, deputy managing partner al Ţuca Zbârcea &Asociaţii.

Pentru apărarea Rompetrol lucrează cele mai puternice case deavocatură locale, respectiv Ţuca Zbârcea & Asociaţii, Muşat& Asociaţii şi NNDKP (Nestor Nestor Diculescu KingstonPetersen).

Specialiştii din piaţa avocaturii spun că în mod normal,sechestrul asupra unor active se pune până la soluţionareaproblemei principale, care în acest caz este reprezentată dedatoriile pe care statul le are de recuperat de la fosta afacere alui Dinu Patriciu.

În AGA din 30 septembrie 2010, grupul Rompetrol, controlat decompania kazahă KazMunaiGaz, a aprobat ca statul să primească 44,6%din acţiunile Rompetrol Rafinare - Petromidia în loculobligaţiunilor nerăscumpărate.

Kazahii au plătit doar 54 mil. euro din datoria totală de 571mil. euro pe care Rompetrol Rafinare o avea faţă de stat, care afost transformată în 2003 în obligaţiuni convertibile cumaturitatea de şapte ani. Kazahii au susţinut că nu au bani pentrua achita întreaga datorie şi că au dreptul, prin convenţia deemisiune a obligaţiunilor, să transforme obligaţiunilenerăscumpărate în acţiuni. De cealaltă parte, MinisterulFinanţelor, care are nevoie de bani la buget, a insistat ca datoriasă fie plătită în întregime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO