Eveniment

S-a umplut paharul cu vesti negative din Romania?

S-a umplut paharul cu vesti negative din Romania?

Cristian Popa, viceguvernator al BNR: Trebuie sa ne asiguram ca majorarile de preturi inregistrate mai ales la alimente nu vor antrena un al doilea val de scumpiri.

17.01.2008, 19:40 39

Pe fondul suspiciunilor si al incertitudinii care domina pietele internationale, rezultatul nu s-a lasat asteptat: corectia leului a depasit orice estimare la care s-ar fi gandit cineva in 2007, iar bursa scade puternic.
"Ceea ce se intampla cu cursul de schimb este exagerat. Piata s-a miscat prea mult in directia deprecierii leului, dupa aprecierea uriasa din prima jumatate a lui 2007 pe care altminteri o reclamaseram ca fiind nesustenabila", a comentat Cristian Popa, viceguvernator al BNR, la Forumul Euromoney desfasurat la Viena.
Banca centrala se teme de scumpirile antrenate deja de deprecierea leului, insa ramane preocupata in primul rand de evolutia preturilor pe termen mai lung si nu atat de rabufnirea actuala. Ca atare, Popa sugereaza ca pe 4 februarie urmeaza o noua majorare a dobanzii cheie a BNR, dupa cum anticipeaza si majoritatea analistilor.
"Este necesar ca politica monetara sa fie intarita pentru a da conditiile sistemice cerute pentru ancorarea asteptarilor inflationiste si pentru a preveni situatii in care socurile externe sa provoace cresteri de preturi generalizate. Trebuie sa ne asiguram ca majorari de preturi inregistrate mai ales la alimente nu vor antrena un al doilea val de scumpiri."
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, considera ca o noua majorare a dobanzii, pe care o estimeaza tot la 0,5 puncte procentuale, cum au fost si cele doua anterioare, nu va ajuta prea mult leul. Pe de alta parte, el spune ca, macar din punct de vedere teoretic, leul nu ar avea motive sa se deprecieze foarte mult, in conditiile in care rezervele valutare ale BNR sunt de circa zece ori mai mari decat capitalul speculativ estimat de piata, investitiile straine directe ar putea insuma 7 miliarde de euro si in 2008, iar diferentialul de dobanda va ramane ridicat in favoarea monedei nationale.
Cristian Popa spune ca este foarte probabil ca rata anuala a inflatiei sa continue sa urce in prima parte a acestui an, inclusiv din cauza efectului de baza dat de raportarea la inflatia scazuta din aceeasi perioada a lui 2007.
"Consumul este nesustenabil de ridicat si trebuie sa incetineasca", afirma viceguvernatorul BNR.
Pe de alta parte, el apreciaza ca boom-ul creditarii nu va disparea curand, dar, probabil, se va mai eroda.
Oficialul BNR sustine ca, "desi nu putem vorbi de absenta riscului", fundamentele economice ale Romaniei sunt "destul de solide". El a mentionat cresterea creditelor intracompanii care arata incredere in piata romaneasca si, de asemenea, crede ca exista un sentiment pozitiv, sustenabil privind continuarea investitiilor straine directe.
Popa spune ca, potrivit ultimelor estimari, investitiile atrase anul trecut au insumat 7,2 mld. euro, sustinand ca, din acest punct de vedere, 2007 a fost chiar mai bun decat 2006, facand abstractie de suma mare incasata pe BCR. In 2006, valoarea investitiilor straine a fost de 9,05 mld. euro, incluzand si cele peste 2 mld. euro din privatizarea BCR.
Peter Backe, seful diviziei de cercetare internationala de la Banca Nationala a Austriei, considera ca actuala corectie a leului poate fi privita ca o sursa de temperare dupa optimismul pronuntat din urma cu un an.
"Este o lectie care poate avea si efecte pozitive in masura in care va ajuta la reechilibrarea cresterii economice", a spus Backe. Pe de alta parte, el crede ca eficienta politicii monetare a BNR ar putea fi limitata in contextul cresterii primei de risc pe pietele internationale.
La randul sau, Pradeep Mitra, economistul-sef al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, afirma ca marea intrebare pentru Romania este "care ar trebui sa fie stimulul pentru ca reformele structurale atat de necesare sa continue si dupa intrarea in UE, fiind evident ca ritmul reformelor a fost mai mare inainte de aderare?".
Mihai Bogza, presedintele Bancpost, este de parere ca piata financiara romaneasca are de suferit zilele acestea din cauza ca strainii nu vad setul de masuri macroeconomice care sa constituie un raspuns la dezechilibrele indiscutabile.
"Unele fundamente nu sunt bune, iar perspectiva alegerilor ridica semne de intrebare privind capacitatea autoritatilor de a lua masurile de corectare necesare. E adevarat ca nu avem suficiente explicatii pentru ce se intampla si, din acest motiv, este foarte greu de anticipat si ce se va intampla in continuare. Cert este ca asa reactioneaza pietele, brusc, in functie de schimbarea sentimentului, iar conjunctura externa ne este de aceasta data nefavorabila dupa ce, in anii anteriori, ne-am bucurat de una favorabila care a ajutat inclusiv la scaderea rapida a inflatiei", a comentat Bogza.
El crede ca o eventuala scadere a ratingului de tara depinde de masura in care agentiile de evaluare s-ar teme sa nu fie acuzate ca nu au anticipat anumite evolutii negative si atunci ar cauta "tapi ispasitori", Romania putand fi unul dintre acestia.
BNR si guvernul, dar si institutii private precum BCR au incercat sa transmita un mesaj pozitiv privind situatia Romaniei, considerand nejustificata o eventuala retragere a investitorilor. Printre participantii la conferinta au circulat comentarii potrivit carora mesajul transmis sugereaza aroganta si ignorarea unor riscuri, Romania fiind comparata cu banca olandeza ABN Amro care, de asemenea, in ultimii ani minimaliza problemele invocate de analisti, sfarsind prin a fi cumparata de trei banci rivale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO