Eveniment

S&P estimeaza: Creditorii iau 50-70% din creante daca intrati in default

05.10.2009, 23:18 24

Standard & Poor's (S&P) a atribuit Romaniei un noucalificativ, ratingul "de recuperare", bazat pe un scenariu deincapacitate de plata, plasand-o pe treapta a patra din sapte.

Ratingul acordat Romaniei reflecta un grad de recuperare acreantelor de catre creditori de 50-70%, in cazul intrariiemitentului in incapacitate de plata (default).

Pentru Romania, calificativul "3" (pe o scala de la "1+" la "6")vizeaza datoriile in valuta straina ale statului, potrivit unuiscenariu ce presupune "ajustarea dezordonata" a cursului de schimbleu/euro, care ar rezulta dintr-o incertitudine ridicata apoliticilor economice si o contractie economica prelungita.

"Esecul Romaniei de a se incadra in prevederile acordului cu FMIsi UE, pe fondul unui climat dificil persistent privind finantareaexterna, ar duce la o depreciere continua a monedei. In consecinta,rezervele valutare ale bancii centrale ar scadea, determinandbancile-mama ale institutiilor de credit locale sa-si retragasprijinul pentru subsidiarele din tara", se mentioneaza intr-uncomunicat al S&P.

Situatia ar fi urmata de turbulente financiare severe si arimplica sustinerea din partea guvernului, rezultand o majoraresemnificativa a datoriei publice.

"Din moment ce sprijinul din partea creditorilor nu ar mai fidisponibil, guvernul nu si-ar mai putea asigura nevoile definantare, in viziunea noastra", mai noteaza analistii S&P.

Cele sapte trepte ale ratingului S&P de recuperare ladefault sunt "1+" (rata de recuperare 100%), "1" (90-100%), "2"(70-90%), "3" (50-70%), "4" (30-50%), "5" (10-30%), respectiv "6"(0-10%).

Ratingul de recuperare "3" este sustinut de nivelul moderat deindatorare al guvernului, chiar si intr-un scenariu de stres, decapacitatea de export anticipata sa creasca - datorita fluxurilorde investitii straine directe din trecut. Rata flexibila de schimbvalutar, care sprijina competitivitatea exporturilor, sidisponibilitatea guvernului de a implementa politici economicefavorabile pietelor si de a satisface cerintele investitorilorinternationali sunt alti factori amintiti de agentia de rating.

S&P este prima mare agentie care a retrogradat Romania intoamna anului trecut din categoria "investment grade" la nivelulspeculativ (junk).

Agentia atribuie Romaniei un rating de credit "BB+" cuperspectiva negativa pentru datoriile in valuta, respectiv "BBB-"cu perspectiva negativa pentru imprumuturile in lei.

Recent agentia a avertizat ca exista riscul unei retrogradari aratingului daca situatia politica va conduce la esecul guvernuluiin indeplinirea programului de consolidare fiscala si economicaagreat cu FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO