Eveniment

Salariul a urcat cu 40% in euro

Salariul a urcat cu 40% in euro

Click pentru imaginea marita

04.09.2007, 18:34 11

Institutul National de Statistica anunta astazi nivelul cresterii economice (a Produsului Intern Brut) pe primul semestru si pe trimestrul al doilea. Conform unui sondaj realizat de ZF pe 15 analisti si oficiali, estimarea medie privind cresterea economica pe primul semestru este de 6,05%, iar cea pentru trimestrul doi este de 6,1%. Cu alte cuvinte, analistii considera ca economia a accelerat usor fata de primul trimestrul al acestui an (cand a crescut cu 6%). In zona euro insa, economia incetineste, iar in ultimii ani s-a observat o corelatie puternica intre ritmurile de crestere economica din zona euro si din Romania. Economia zonei euro a crescut cu aproximativ 2,5% in trimestrul al doilea, in pierdere de viteza fata de 3,1% in primul trimestru din 2007 si fata de 2,9% in trimestrul al doilea din 2006. A incetinit si economia Romaniei in trimestrul al doilea, la fel ca aceea a statelor dezvoltate europene? Ramane de vazut ce date va comunica astazi Statistica.

Salariul mediu net pe economie a ajuns la 332 de euro, cu 40% mai mult decat in iulie 2006. In termeni reali, puterea sa de cumparare a crescut in ultimul an cu 19%. La nivelul primelor sapte luni, cresterea este mai moderata, de numai 30% in euro. Daca se mentine acest ritm pana la finele anului, salariul mediu pe 2007 ar putea ajunge la 320 de euro.

Vanzarile din comertul cu amanuntul (retail) au crescut cu peste 23% in luna iulie, apropiindu-se in sfarsit de ritmul mediu de crestere de anul trecut (24%). Anul a debutat prost pentru retaileri, in februarie fiind inregistrata si prima scadere de vanzari din ultimii 5 ani. In ultimele luni insa, consumul isi revine, iar retailul a prins in iulie cel mai bun ritm de crestere de anul acesta.

Numarul sosirilor de turisti straini in Romania a atins in luna iulie un maxim istoric, de 963.000, cu aproape 40% mai mult decat in urma cu un an. Cresterea din iulie (39%) este aproape dubla fata de cea din primele sapte luni (aproape 23%). In acelasi timp, numarul plecarilor turistilor romani in strainatate a fost de peste 1.160.000, cu 30% mai multe decat in luna iunie 2006.

Ritmul pietei de constructii a incetinit in iulie pana la plus 25%, comparativ cu o medie de crestere de 31% pe primele sase luni ale anului. Chiar si cu aceasta incetinire cauzata de canicula, piata constructiilor este in plin boom, ritmul fiind mult peste cel de anul trecut. Piata constructiilor ar putea creste anul acesta cu 25%-30% in termeni reali, pana la 9-10 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO