Eveniment

Scepticism la Bruxelles: piaţa muncii din România îşi revine greu, şomajul, ocuparea şi salariile au evoluţii modeste

Scepticism la Bruxelles: piaţa muncii din România îşi...

Autor: Adelina Mihai

07.11.2014, 00:04 496

România nu va avea o evoluţie spectaculoasă în ceea ce priveşte indicatorii pieţei muncii până la finalul anului 2014, gradul de ocupare a populaţiei fiind mai scăzut decât în 2013, iar ritmul de creştere a salariilor este mai scăzut decât cel înregistrat anul trecut, arată cele mai recente prognoze ale Comisiei Europene.

Astfel, până la finalul acestui an, rata de ocupare a populaţiei va avea o scădere de 0,1% faţă de situaţia înregistrată anul trecut, ceea ce înseamnă că va ajunge la 59,6%, potrivit datelor din prognoza de toamnă a Comisiei Europene (CE). Motivul care stă la baza acestei uşoare scăderi a ocupării constă în reducerea numărului de angajaţi pe cont propriu, se mai arată în raport.

„O scădere de 0,1% poate fi intrepretată mai degrabă ca o perioadă de stagnare. Din punctul meu de vedere, piaţa muncii se mişcă, dar problema o reprezintă faptul că nu creşte gradul de angajabilitate decât pe anumite industrii şi în anumite zone ale ţării. În continuare cresc doar serviciile, industria automotive şi retailul, iar angajările noi se fac în zonele dezvoltate, unde există centre univer­sitare şi investiţii“, a explicat Sorina Donisa, country manager al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară APT.

Totuşi, cele mai recente date privind gradul de ocupare publicate de Sta­tistică, aferente trimestrului II al acestui an, arată că, dintr-o populaţie activă (aptă de muncă) de 9,2 milioane de persoane, doar 5,8 milioane sunt salariaţi, restul fiind persoane care lucrează pe cont propriu (în general în agricultură) sau şomeri. Astfel, la jumătatea acestui an şi luând în considerare aceste estimări, rata de ocupare a populaţiei cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani a fost de 61,2%, în creştere cu 1% faţă de perioada similară din 2013. Chiar dacă statisticile CE indică o scădere faţă de 2013 până la finalul anului, INS precizează clar în comunicatele pe care le publică faptul că datele privind ocuparea şi şomajul din 2014 sunt estimate pe baza populaţiei de la 1 ianuarie 2014 (ajustate după datele finale de la recensământ) şi nu sunt comparabile cu seriile publicate în perioadele precedente.

„Pentru anii 2015 şi 2016, ocuparea din România îşi va reveni treptat, fiind susţinută de o creştere mai accelerată“, se mai arată în raportul Comisiei Europene.

În ceea ce priveşte rata şomajului, oficialii europeni menţionează faptul că aceasta a scăzut de la 7,3% în decembrie 2013 la 7% în luna iulie a acestui an şi este de aşteptat să se stabilizeze la acest nivel până la finalul anului. Până în 2016, şomajul calculat după standardele Biroului Internaţional al Muncii va ajunge la o valoare medie de 6,7%, potrivit datelor CE.

În materie de câştiguri salariale, unde creşterea nominală a fost în jur de 9% în 2013, estimările CE arată că aceste creşteri nu vor fi la fel de mari în 2014 şi în 2015. Astfel, după ce în 2011 angajaţii au înregistrat o scădere nominală a veniturilor de până la 4,1%, situaţia s-a ameliorat în anii următori, astfel că anul trecut veniturile acestora au crescut cu 9%. Pentru 2014 şi 2015, creşterile vor fi mai moderate, în jurul valorii de 5%, arată datele CE.

„Este realistă o creştere salarială mai mică în 2014 şi 2015 aplicată unor salarii deja mărite anul trecut. Dar salariile vor continua să crească pentru că, până la urmă, va trebui să ajungem la un echilibru în rândul salariilor din est şi din vest. În prezent, noi avem salarii mai mari ca în Bulgaria, dar mai mici ca în Polonia. Iar competiţia pentru candidaţi, care este de foarte mare actualitate în oraşele mari, va conduce la creşteri salariale“, a mai spus Sorina Donisa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO