Eveniment

Scorul din alegerile europene complică ecuaţia prezidenţialelor

Scorul din alegerile  europene complică ecuaţia...

Autor: Iulian Anghel

27.05.2014, 00:07 1140

Alegerile parlamentare de duminică au marcat în România debutul neoficial al campaniei pentru alegerile prezidenţiale – partidele ştiind că cine obţine mandatul prezidenţial câştigă întreaga putere.

Cel mai puternic partid din România, PSD, a obţinut un scor cu mult sub cel indicat de sondaje, doar 37,6%, dar rezultatul slab al altora îi permite să aibă jumătate din mandate – 16 fotolii de europarlamentar din totalul de 32.

La PNL, întreaga conducere a demisionat din cauza rezultatelor slabe (15%) şi nici nu este clar dacă Crin Anto­nescu mai are şanse să continue cursa prezidenţială sau va face rocada cu Klaus Johannis.

Pe plan european, alegerile au fost câştigate de popularii europeni (PPE). Rezultatele au confirmat ascensiunea fără precedent a extemiştilor, şi de stânga, şi de dreapta, care, împreună, au 130 de mandate în Parlamentul European (17%) din totalul de 751. Consternare a produs câştigarea în Franţa a alegerilor de către extremiştii din Frontul Naţional, care au obţinut 25% din sufragii umilindu-i pe socialiştii preşedintelui Hollande (14%). Şi în Marea Britanie alegerile au fost câştigate de euroscepticii din UKIP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO