Eveniment

Scumpirea legumelor urca din nou inflatia la 4%

Scumpirea legumelor urca din nou inflatia la 4%

Click pentru imaginea intreaga

13.08.2007, 20:29 12

Rata anuala a inflatiei a urcat in iulie cu 0,2 puncte procentuale, revenind la 4%, nivel sub care s-a situat constant din februarie pana in iunie.
Mentinerea tendintei de scadere a preturilor la servicii, sub efectul aprecierii agresive a leului, nu a mai putut face fata scumpirilor consemnate de preturile fructelor si legumelor, dublate de majorarile de preturi la tutun ca urmare a cresterii anuale a accizelor.
In cazul preturilor din pietele agroalimentare, scumpirile au aparut cu atat mai vizibile cu cat in aceeasi perioada a anului trecut recolta abundenta provocase ieftiniri substantiale. Rezulta astfel un efect de baza semnificativ, care poate antrena un varf inflationist in august, avand in vedere ca august 2006 a reprezentat prima luna cu deflatie (scadere generala a preturilor) sub presiunea ieftinirilor la legume si fructe.
BNR nu intrevede totusi o amenintare prea mare dinspre segmentul "vegetalelor", asa ca a majorat prognoza de inflatie pentru anul in curs cu doar 0,2 puncte procentuale de la 3,7% la 3,9%.
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, se asteapta ca inflatia sa urce la cel putin 4,2% pana in decembrie.
Florian Libocor, analist financiar la BRD-SocGen, crede ca inflatia anuala poate chiar depasi 4,5% sub efectul unei corectii mai ample a leului.
Chiar si asa, inflatia ar ramane in marja de +/- un punct procentual din jurul tintei BNR de 4%.
In iulie preturile legumelor si fructelor
s-au majorat cu pana la 2,6% fata de iunie, inregistrand un varf de 3,2% in cazul fructelor proaspete, dar si o ieftinire medie cu 6,6% a cartofilor, potrivit datelor stranse de INS. "Impactul secetei nu va fi doar pe luna iulie", spune Anghel, subliniind ca in august inflatia va fi influentata de efectul de baza. In grupa nealimentarelor, preturile tigarilor au sarit cu 4,2%, insa intarirea leului si-a facut efectul sub forma unor ieftiniri chiar si de peste 1,5 puncte procentuale ale unor marfuri din import: autoturisme si piese de schimb, masini de spalat, ceasuri, aparate audio-video, medicamente.
Pe zona serviciilor s-a accentuat tendinta de scadere a preturilor in lei ale biletelor de avion si ale serviciilor de telefonie, calculate de operatori in valuta. A rezultat o scadere generala medie cu 0,7% a preturilor serviciilor fata de iunie, comparativ cu o ajustare de 0,1% in iunie.
Rata medie a inflatiei pe ultimele douasprezece luni - cea luata in calcul de Banca Centrala Europeana - a continuat sa coboare de la 4,6% in iunie la 4,4% in iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO