Eveniment

Seful Garzii de Mediu crede ca este nevoie de tribunale de mediu

03.07.2007, 18:47 18

Romania are mare nevoie de judecatori specializati pe probleme de mediu, care sa cunoasca foarte bine legislatia europeana in domeniu si care sa stie ce sanctiuni poate primi Romania pentru nerespectarea normelor comunitare, a declarat pentru ZF Octavian Marius Popa, comisar general al Garzii Nationale de Mediu (GNM).
GNM a pierdut in instanta circa 170 de litigii in ultimul an si jumatate, cel mai important dintre acestea fiind cazul Arpechim. Rafinaria care apartine de Petrom a atacat in instanta decizia de sistare a activitatii dictata de catre Agentia Regionala de Mediu Pitesti si a castigat. Agentia de Mediu Pitesti a decis, la sfarsitul lunii mai, suspendarea autorizatiei de mediu a rafinariei pe motiv ca Petrom nu a realizat investitiile la care s-a angajat prin Planul de Actiune privind conformarea la normele europene de mediu a instalatiei industriale.
"Nu comentez deciziile tribunalelor. O parte din cazuri au fost pierdute din cauza unor vicii de procedura, altele prin reprezentarea mai slaba a GNM in instante. Va trebui sa pregatim mai bine si cadrele garzii de mediu din punct de vedere juridic", a explicat Popa.
GNM inca nu a centralizat numarul total de litigii pierdute in tribunale de catre comisariatele regionale sau locale.
Un alt caz de anulare a deciziei unei agentii de mediu in urma controalelor garzii este cel al gropii de depozitare a deseurilor Raureni din Ramnicu Valcea. Anul trecut trebuia inchise, conform angajementelor luate fata de UE, 11 gropi de gunoi care nu erau conforme, din care 10 si-au sistat activitatea. Primaria Ramnicu Valcea a deschis proces pentru anularea ordinului de inchidere a gropii de deseuri, tribunalul Valcea dand castig de cauza administratiei locale pana la judecarea cauzei pe fond.
In primul semestru al acestui an Garda Nationala de Mediu a aplicat 2.790 de amenzi contraventionale, in valoare totala de circa 46,3 mil. lei (143 mil. euro). GNM a efectuat in primele sase luni 19.352 de controale, in urma carora a fost verificata activitatea a 16.349 de operatori economici, diferenta fiind explicata prin controale repetate in cazul anumitor firme.
Printre companiile care au primit cele mai mari sanctiuni financiare se numara Oltchim, cu amenzi cumulate de circa 490.000 de lei (150.000 de euro) si Mittal Steel Galati si Kronospan, ambele amendate in total cu cate 200.000 de lei (circa 60.000 de euro). Amenda maxima care poate fi aplicata conform legii este de 100.000 de lei pentru fiecare incalcare a legislatiei in vigoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO