Eveniment

Semne bune de la industrie la început de an

Semne bune de la industrie la început de an

Autor: Mihaela Claudia Medrega

08.03.2011, 23:49 55

Cifra de afaceri din industrie a crescut în ianuarie cu 25,5%faţă de aceeaşi perioadă din 2010, susţinută de creştereaînregistrată de industria prelucrătoare. Iar comenzile noi dinindustrie primite de la clienţi interni şi de la cei externi auurcat în ianuarie cu 41,1% comparativ cu prima lună de anul trecut.Cifrele anunţate privind preţurile producţiei industriale indică,de asemenea, continuarea ascensiunii. Institutul Naţional deStatistică urmează să anunţe astăzi date referitoare la evoluţiaproducţiei industriale în ianuarie. Producţia industrială, unuldintre cei mai importanţi indicatori din economie, a adus osurpriză plăcută accelerând pe final de an, după ce dăduse semne deoboseală în lunile precedente.

Menţinerea producţiei industriale pe creştere în termeni anuali s-adatorat în cea mai mare măsură cererii externe. Dar o influenţăasupra evoluţiei producţiei industriale a venit şi de la efectul debază, având în vedere scăderile din 2009. Industria nu aresuficientă forţă pentru a trage de una singură economia dinrecesiune, în timp ce consumul intern rămâne foarte slab. Cifra deafaceri din industrie oferă o imagine asupra evoluţiei vânzărilor,obiectivul acestui indicator fiind acela de a arăta evoluţiabunurilor şi serviciilor destinate vânzării. Indicatorul reprezintăveniturile totale înregistrate de întreprinderi în perioada dereferinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi dinactivităţile secundare exercitate de aceasta.

Cifra de afaceri nu include TVA, veniturile din vânzarea sautransferul de mijloace fixe şi accizele. Pe de altă parte,obiectivul indicatorul comenzilor noi este acela de măsurare atendinţei comenzilor primite de la clienţi interni şi externi. Întimp ce indicatorul producţiei arată tendinţa volumului producţieişi oferă un indiciu asupra tendinţei valorii adăugate, dateledespre comenzile noi permit prognoza, deşi doar pe termen scurt, aproducţiei şi a cifrei de afaceri viitoare.

Cifra de afaceri din industrie
Cifra de afaceri din industrie a crescut în ianuarie cu 25,5% faţăde aceeaşi perioadă din 2010, fiind susţinută de creştereaînregistrată de industria prelucrătoare, cu 27,4%. Industriaextractivă a scăzut cu 3,2%. Pe marile grupe industriale creşteriale cifrei de afaceri s-au înregistrat în toate sectoarele,respectiv industria bunurilor intermediare (+41,9%), industriabunurilor de capital (+28,6%), industria energetică (+26,9%),industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,4%) şi industriabunurilor de uz curent (+4,9%). Comparativ cu luna decembrie,afacerile din industrie s-au redus în ianuarie cu 11%, după scăderide 11,1% în industria prelucrătoare şi de 9% în industriaextractivă.

Comenzile noi din industrie
Comenzile noi din industrie primite de la clienţi interni şi de lacei externi au urcat în ianuarie cu 41,1% comparativ cu prima lunăde anul trecut. Evoluţia a fost determinată de creşterileînregistrate la toate grupele industriale, respectiv industriabunurilor intermediare (+46,7%), industria bunurilor de capital(+44%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+30,4%) şiindustria bunurilor de uz curent (+10,2%). Faţă de decembrie 2010,creşterea comenzilor noi a fost de 13%. Comenzile noi primite aparîn producţie şi apoi în cifra de afaceri şi reprezintă primulindiciu despre ce urmează să se întâmple pe termen scurt. Indicelecomenzilor noi este un indicator de prognoză care furnizeazăinformaţii privind ciclul economic.


Preţurile producţiei industriale
Preţurile producţiei industriale pe piaţa internă şi cea externă aucrescut în ianuarie cu 1,3% faţă de decembrie şi cu 10% comparativcu prima lună de anul trecut. Pe sectoare de activitate s-auobservat creşteri în industria prelucrătoare (Ă11,9%), în industriaextractivă (Ă7,6%), la distribuţia apei, salubritate, gestionareadeşeurilor, activităţi de decontaminare (Ă7,6%), la producţia şifurnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aercondiţionat (Ă0,8%). Pe marile grupe industriale, creşterisemnificative de preţuri se remarcă la produsele din industriabunurilor intermediare (Ă13,9%) şi industria energetică(Ă12,0%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO