Eveniment

Sistemul de termoficare are nevoie de 5 mld. euro în zece ani. De unde vin banii?

Foto Shutterstock

Dintre cele trei milioane de apartamente care se încălzeau prin intermediul sistemului centralizat la nivelul anului 1990, în prezent au mai rămas doar jumătate

Autor: Roxana Petrescu

15.06.2011, 23:52 420

Sistemul centralizat de termoficare din Ro­mânia avea la finalullui 2010 datorii de peste 1 mld. euro, subvenţiile pe care leînghite anual se ridică la 500 mil. euro, iar necesarul deinvestiţii pentru următorii 10 ani este evaluat la 5 mld. euro,conform unui studiu realizat de Price­water­houseCoopers (PwC).Singura soluţie de ieşire din această situaţie ar fi încheierea departeneriate public private, cred analiştii firmei de serviciiprofesionale.

Problema este că până în prezent a fost sem­nat un singurastfel de parteneriat între francezii de la Dalkia, care face partedin grupul Veolia, şi Municipiul Ploieşti pentru exploa­tareasistemului integrat de termoficare centra­lizată. Contractul deconcesiune a fost semnat în 2004 pe o durată de 15 ani, în prezentPloieş­tiul fiind oraşul cu cel mai mic preţ pe gigaca­lorie dinRomânia. Problema care se ridică este fap­tul că în ultimelediscuţii cu FMI guvernul

s-a an­gajat să elimine subvenţiile la energie termică, lucrucare ar putea duce în unele cazuri şi la o dublare a facturilor,ţinând cont de faptul că banii de la stat acoperă în medie circaju­mă­tate din preţul real al gigacaloriei. "Acest nivel deinvestiţii, de 5 mld. euro, s-ar putea să fie puţin conservator", adeclarat Bogdan Belciu, parte­ner al PwC România, citat deMediafax.

Potrivit PwC, una dintre cauzele pentru care operatorii dedistribuţie a energiei termice nu investesc în reabilitareaconductelor este reprezentată de pierderile financiare aleaces­tora, precum şi de gradul mare de îndatorare.

Operatorii de energie termică aveau, la finele anului trecut,datorii totale de peste un miliard de euro, din care jumătatereprezintă restanţe de plată către furnizori, iar 10% către bugetede stat şi locale. "Din cauza acestor datorii, unii operatori arputea intra în insol­venţă şi astfel să fie în inca­pacitatea de afurniza energia termică", a continuat Belciu.

O altă problemă cu care se confruntă sis­temul centralizat deîncălzire este faptul că în ultimii ani fenomenul debranşărilor aluat am­ploare, aşa că dacă în 1996-1997 erau branşate la sistem308 localităţi, în 2010-2011 numărul acestora a scăzut la 100,dintre care 83 în mediul urban şi 17 în mediul rural. Practic,dintre cele

trei milioane de apartamente care se încălzeau prin intermediulsistemului centralizat la nivelul anu­lui 1990, în prezent au mairămas doar jumă­tate, multe dintre sistemele existente fiindsupradimensionate.

Specialiştii PwC cred însă că atragerea investitorilor privaţiîn acest domeniu ar putea transforma actualul sistem centralizatîntr-unul viabil din punct de vedere economic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO