Eveniment

Şoc în achiziţii publice: ANRMAP cere anularea unor contracte de miliarde de euro pentru 5.000 de instituţii

Autor: Iulian Anghel

24.03.2011, 23:41 511

Agenţia Naţională de Reglementare şi Monitorizare a AchiziţiilorPublice (ANRMAP) va cere instanţelor anularea tuturor achiziţiilorpublice făcute de instituţiile şi companii de stat care nu s-auînscris în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice). Dacăaceastă ameninţate va fi pusă în practică, va fi vorba despre unadevărat cutremur întrucât este vorba despre miliarde de euro.

"Vom cere constatarea nulităţii absolute a tuturorcontractelor încheiate de autorităţile contractante care nu sunt înSEAP", a declarat ieri Cristina Trăilă, preşedinta ANRMAP.

În România sunt 18.000 de autorităţi contrac­tante, iar,potrivit Cristinei Trăilă, 5.000 dintre ele nu sunt înscrise înSEAP - sistemul electro­nic care oferă acces la cererile deachiziţii tutu­ror firmelor interesate. Auto­rităţile contrac­tanteaveau obligaţia, potrivit legii achiziţiilor, să se înscrie în SEAPpână cel târziu la 31 decembrie 2007.

Piaţa achiziţiilor publice în România a fost anul trecut de 19mld. euro (15,7% din PIB), po­trivit raportului pe 2010 al CNSC(Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor). Dacă aproapeun sfert din instituţiile care au încheiat con­tracte nu sunt înSEAP şi li se vor anula licitaţiile, acest lucru înseamnă, doar în2010, contracte anulate de 4-5 mld. euro.

Statul, prin autorităţile sale centrale şi locale, prininsti­tuţiile sale (şcoli, spitale etc.) şi prin companiile de stateste ast­fel cel mai mare cumpărător din România.

Anul trecut, CNSC a constatat, în urma contestaţiilor depuse defirme, încheieri de contracte cu nerespectarea legii de 9 mld. euroşi a anulat licitaţii de 2,7 mld. euro. La nivelul UE, piaţaachiziţiilor publice înseamnă 17% din PIB-ul Uniunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO