Eveniment

Solutia din imobiliare: reglementarea pietei inchirierilor de locuinte

15.10.2009, 23:10 114

Piata imobiliara are nevoie de o noua abordare care sa punaaccentul mai mult pe inchiriere si mai putin pe detinere delocuinte, masura prin care s-ar putea evita problemele generate deindatorarea excesiva pe termen lung a populatiei si care ar puteascoate la lumina economia subterana care ascunde in acest momentpiata chiriilor, au spus specialistii prezenti la un seminar despecialitate organizat de Finmedia.

"Atentia si educatia populatiei este gresit orientata catredetinerea de locuinte, in conditiile in care nu toata lumea isipermite sa aiba in proprietate o casa. Aceasta situatie sedatoreaza si insuficientei fondului locativ destinat inchirierii",a declarat Ion Bejan, consultant in cadrul Institute Real Estate& Construction Viena.

Circa 15 - 20% dintre locuintele din marile orase suntinchiriate, dar doar 4% dintre proprietari le declara si platescimpozite, ceea ce genereaza o evaziune fiscala uriasa, potrivit luiBejan. "Peste 97% dintre locuintele din Romania sunt in proprietateprivata. De aici marea evaziune fiscala care se inregistreaza lanivelul locuintelor in proprietate privata care sunt inchiriate", aspus el.

In Germania, spre exemplu, 55% din populatie locuieste cuchirie.

Doar 1% din veniturile declarate la fisc vin dininchirieri

Anca Bidian, directorul general al Kiwi Finance, a sustinutaceasta idee argumentand ca doar 1% din veniturile declarate decontribuabili la ANAF provin din inchirieri. Ea a adaugat cainchirierea trebuie sa inceteze sa mai fie vazuta ca o solutietemporara si ca este nevoie de o lege care sa reglementeze acestesegment de piata.

Specialistii sustin, de asemenea, ca este nevoie de o implicaremai mare a statului in construirea de locuinte sociale si increarea de parteneriate public-private in sectorul contructiilor delocuinte. "Ideea ca piata va reglementa problema locuintelor s-adovedit falsa. Companiile private nu ii pot satisface decat pe ceicu venituri ridicate si foarte ridicate", a spus Bejan.

In acelasi timp, autoritatile locale si centrale ar trebui sa seangajeze mai puternic in dezvoltarea infrastructurii care safaciliteze dezvoltarea ulterioara a fondului de locuinte, mai spunspecialistii.

Acestia spun ca, desi numarul tranzactiilor va reveni curand lanivelul din trecut, preturile nu vor recupera declinul din ultimulan decat in cateva decenii. "Trebuie sa fim mult mai prudenti in acreiona ceea se va intampla in urmatorii ani. Studiile arata capreturile vor creste cu 1-3% pe an pe o perioada de zeci de ani", adeclarat Ion Radu Zilisteanu, directorul grupului imobiliarIntermedias.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO