Eveniment

Solutia lui Vladescu la „Prima casa”: garantii mai mari celor care se asociaza si fac blocuri impreuna

Solutia lui Vladescu la „Prima casa”: garantii mai mari celor care se asociaza si fac blocuri impreuna
11.02.2010, 23:20 25

Ministerul Finantelor vrea sa extinda plafonul de garantii incadrul programului "Prima casa" la 75.000 de euro pentru caseleconstruite de mai multi indivizi care se asociaza, pentru a stimularealizarea de locuinte noi.

"Vom incerca sa stimulam constructia de locuinte noi in primulrand prin o noua prevedere care va stimula pe cei care se asociaza.Un grup de 10,15 sau mai multi doritori de locuinte care seasociaza vor beneficia de un plafon mai mare decat cei careconstruiesc locuinte individuale", a declarat ieri ministrulfinantelor Sebastian Vladescu in prima conferinta de presa de lapreluarea mandatului.

El a precizat ca noua varianta a programului "Prima casa" vainclude garantii pentru credite de pana la 75.000 de euro in cazulasocierilor mai multor persoane pentru construirea de locuinte noisi 70.000 de euro pentru locuintele noi achizitionateindividual.

Pentru locuintele vechi plafonul garantat ar putea sa ramana la60.000 euro.

Jumatate de miliard au ramas necheltuiti

Programul "Prima casa" va avea alocat in acest an un plafontotal de garantare de 700 mil. euro. Anul trecut, limita plafonuluide garantare a fost de un miliard euro, insa valoarea crediteloracordate prin acest program a fost de circa 500 mil. euro.

Si premierul Emil Boc a anuntat recent ca limita garantiilorguvernamentale stabilita prin programul "Prima casa" va fimentinuta la 60.000 de euro pentru locuinte deja finalizate, dar vafi majorata la 70.000 - 75.000 de euro pentru cele care urmeaza afi construite, pentru imobile noi urmand sa fie majorat si plafonultotal al garantiilor. Deciziile urmeaza sa fie adoptate saptamanaviitoare de Guvern.

Vladescu a explicat ca garantiile nu pot fi acordateconstructorilor sau dezvoltatorilor imobiliari pentru ca ar fiajutor de stat, schema de garantare fiind realizata pentru persoaneindividuale. "Fiind o schema dedicata indivizilor in limita a 80%din valoarea achizitiei atunci suntem acoperiti si nu va existanicio intarziere in program".

Programul "Prima casa" prin care statul garanteaza crediteleimobiliare contractate de persoanele fizice a fost introdus deGuvern anul trecut. Persoanele pot contracta credite cu avans de3.000 de euro pentru o locuinta de maximum 60.000 de euro.

S-au incasat bani la buget

Ministrul finantelor sustine ca Romania nu a avut probleme inianuarie cu platile, incasarile si cash-flow-ul Trezoreriei,veniturile bugetare fiind aproape de nivelul prognozat.

"Deocamdata dupa luna ianuarie pe bugetul general consolidatsuntem la 98,5%, aproape de prognoza, si nu am motive reale inacest moment sa ma ingrijorez de veniturile bugetare. Luna ianuariea fost o luna normala. Am incasat cat ne-am propus, am facut platiin limitele in care ne-am propus. Am reusit sa finantam cu costuridin ce in ce mai reduse necesarul".

Finantele trebuie sa reduca in acest an deficitul bugetar la5,9% din PIB, fata de 7,3% din PIB in 2009.

Vine primavara in economie

Ministrul finantelor a insistat pe necesitatea transmiterii unuisemnal de incredere, pe langa mesajele de seriozitate si de munca."Romania nu se duce de rapa, in Romania nu este prapad. (...) Credca «mladitele primaverii» vor rasari si in economia romaneasca incadin acest an. S-ar putea ca in primavara sa avem numai o primavaraastronomica, nu numai meteorologica, ci si o primavaraeconomica".

"Nu ministrul de finante va scoate tara dincriza"

  • Noi lucram cu fondul de salarii si dorim sa ne incadram inacesta. Nu avem o estimare pentru numarul disponibilizarilor
  • Suntem in februarie si nu ne ocupam de rectificari bugetare. Nuavem un plan de rectificari bugetare
  • Nu am motive reale in acest moment sa ma ingrijorez deveniturile bugetare
  • Ministrul finantelor nu va scoate niciodata Romania din criza;poporul roman va scoate Romania din criza
  • Nu exista salariu confidential in sistemul public. Daca acestlucru se intampla si nu este vreo problema juridica, voi luamasuri
  • Sunt un ministru... nu o sa spun ghinionist, pentru ca nu esteun ghinion sa fii acum in Ministerul de Finante. Este extrem deincitant, de interesant sa incerci sa rezolvi probleme care suntgrele si foarte grele
  • Este extrem de stimulativ intelectual sa vezi cum sa faci sa aiin mod constant bani in conditiile in care economia nu merge asacum ne-am dori cu totii sa mearga

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO