Eveniment

Sprijina Traian Basescu disidenta din PD-L a lui Cristian Preda? Cum comentati?

Sprijina Traian Basescu disidenta din PD-L a lui Cristian Preda?

Cristian Preda, europarlamentar democrat-liberal

31.01.2010, 23:15 33

PD-L a decis, de pricipiu, ca-si va modifica statutul, isi vaschimba sigla (trandafirul) si numele (probabil in PartidulPopular), iar varful de lance al acestor propuneri este CristianPreda, europarlamentar democrat-liberal, decan al Facultatii deStiinte Politice din Bucuresti, fost consilier al presedinteluiTraian Basescu.
Alti doi apropiati ai presedintelui - europarlamentarul MonicaMacovei, fost ministru al justitiei sustinut de seful statului, sideputatul Sever Voinescu (fost purtator de cuvant al campanieiprezidentiale a presedintelui) sunt pe aceeasi lungime deunda.
Propunerile de schimbare sunt inca vagi, insa de ce le-arcauta
PD-L atata vreme cat este la guvernare - intrucat, indeobste,modificari si solutii noi sunt cautate atunci cand pierzi alegerile(acest lucru se intampla acum la PSD si PNL)? Si ce rol are aiciTraian Basescu? Preda, care isi lanseaza initiativele cu precaderepe blogul sau, a evitat, pana acum, orice asociere a ideilor salecu cele ale sefului statului.
Insa analistii politici cred altceva.
"In 2004-2005, Basescu era cel care tragea partidul, dar laultimele alegeri el a fost ales presedinte prin efortul lui VasileBlaga, Radu Berceanu si Adriean Videanu, iar tripleta acapatat asamai multa influenta. Cred ca, prin asa-numita miscare de disidentadin PD-L, condusa de Cristian Preda, Basescu incearca sa ledinamiteze puterea", crede profesorul de stiinte politice StelianTanase.
La finele saptamanii trecute, conducerea PD-L a decis, la PoianaBrasov, sa organizeze in toamna un congres in cadrul caruia vor finoi alegeri in partid.
"Sunt sigur ca Traian Basescu ii vrea pe apropiatii lui alesi inboard-ul partidului, iar faptul ca acestia ies public cu idei esteo strategie de popularizare", spune Stelian Tanase.
Nu trebuie ignorat faptul ca Traian Basescu este obligat sa segandeasca la succesiunea sa, pentru ca, dupa alegerile legislativedin 2012 (cand Traian Basescu, in calitate de presedinte, vadesemna premierul), influenta sa in partid va cadea foarte tare.Chiar daca, la ultimele alegeri, Basescu a fost ajutat de partid sacastige, intrebarea care se pune inca de pe acum este ce influentapolitica va mai avea PD-L fara Traian Basescu. Miza existenteipentru PD-L este mai mare decat in celelalte partide, credeanalistul. Pe de alta parte, nu trebuie ignorat faptul ca Basescu aimpregnat o dinamica ridicata partidului, el cerand intotdeaunaschimbari, pe care de altfel le-a si impus.

Antonescu ataca un nou mandat in fruntea PNL, Tariceanutace deocamdata
Pe de alta parte, daca congresul PD-L va fi in toamna, timpsuficient pentru repozitionari, PSD si PNL vor trece curand prinfebra alegerilor. La finele saptamanii, liberalii au decis ca, lainceputul lui martie, sa organizeze alegeri interne. Crin Antonescusi-a anuntat decizia de a candida in fruntea PNL. Fostul liderliberal Calin Popescu-Tariceanu, care are ambitii de a recuceripartidul, nu a anuntat inca daca va candida.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO