Eveniment

Standard & Poor's: Daca UE va amana, nu va inrautatim rating-ul

Standard & Poor's: Daca UE va amana, nu va inrautatim rating-ul

Cresterea cererii de consum si a creditului privat au mers mana in mana cu dezechilibrele externe, spune S&P

06.09.2006, 19:32 14

Agentia de rating a imbunatatit ieri perspectiva Romaniei si a anuntat ca o eventuala amanare a aderarii nu va pune presiune pe rating-ul de tara.
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a imbunatatit perspectiva de rating a Romaniei de la stabil la pozitiv, pe fondul reformelor economice si institutionale derulate in perspectiva aderarii, a anuntat ieri institutia.
Mai mult, oficialii S&P au precizat ca o eventuala amanare a aderarii Romaniei la UE, programata pentru 1 ianuarie 2007, "nu va duce de una singura la inrautatirea rating-ului Romaniei".
"Integrarea in UE, care va avea loc cel mai probabil la 1 ianuarie 2007, va intari rating-ul Romaniei prin stabilizarea reformelor derulate pana acum si va oferi cadrul pentru continuarea cresterii si modernizarii economice si institutionale", spune Remy Salters, analist la S&P.
Oficialii agentiei de rating considera ca Romania poate sustine pe termen mediu o crestere economica anuala de 5%-5,5%, pusa in miscare in primul rand de investitii. Cresterea economica prelungita va ajuta Romania sa reduca decalajul fata de media veniturilor din UE, a mai spus analistul Standard & Poor's. Agentia de rating spune ca media anuala a veniturilor pe cap de locuitor ar putea ajunge la circa 9.000 de dolari in 2010, fata de 5.200 de dolari anul acesta.
Integrarea in UE va pune insa presiune si pe cheltuielile publice, care vor fi suplimentate dupa data aderarii. S&P vede un deficit bugetar anual de 2%-3% din PIB in fiecare din primii ani de dupa integrare, fata de 0,8% in 2005. Cresterea cheltuielilor ar putea impovara suplimentar nivelul datoriei publice, al carui nivel este in prezent de circa 20% din PIB. Agentia spune insa ca ponderea datoriei publice in PIB nu va depasi 25% in urmatorii cinci ani.
Cat priveste deficitul de cont curent, S&P estimeaza ca acesta va ajunge la 10% din PIB anul acesta (fata de prognoza oficiala de circa 9%), fara posibilitatea reducerii semnificative a acestuia in urmatorii cinci ani. Totusi, fluxurile de investitii straine vor ajuta la finantarea acestui dezechilibru extern, a carui crestere "a mers mana in mana cu explozia creditului privat si a cererii interne", dupa cum afirma S&P. Creditul neguvernamental a crescut cu un ritm mediu anual de 51% in ultimii patru ani, de patru ori mai repede decat media statelor cu acelasi rating ca si Romania. Ritmul ridicat de crestere al creditului "necesita o monitorizare atenta", spun expertii agentiei.
Daca autoritatile nu vor fi capabile sa gestioneze vulnerabilitatile cauzate de deficitele externe insa, agentia a precizat ca perspectiva de rating ar putea reveni de la pozitiv la stabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO