Eveniment

Start bun pentru eurobonduri: S&P urca perspectiva ratingului: suntem stabili acum

11.03.2010, 00:00 27

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) arevizuit ieri perspectiva ratingurilor pe termen lung ale Romaniei,de la "negativa" la "stabila", motivand decizia prin reformelebugetare realizate si perspectiva continuarii acordului cu FMI.

Decizia S&P vine la circa o luna dupa ce si agentia derating Fitch a adoptat o masura similara, ceea ce ar putea avea unimpact pozitiv asupra emisiunii de eurobonduri planificata pentruprimul trimestru.

Oficiali din Ministerul Finantelor si BNR deruleaza in aceastasaptamana in principalele centre financiare din Europa roadshow-ulpentru emisiunea de eurobonduri, cu o valoare previzionata de panala 1 mld. euro.

"Revizuirea perspectivei reflecta opinia noastra cu privire laprogramul sustinut de reforma bugetara al Romaniei si increderea caeste probabil ca guvernul sa continue sa indeplineasca acordulstand-by cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana,atenuand presiunile de finantare externa", a comentat analistulS&P Marko Mrsnik.

Ratingurile Romaniei au fost confirmate la "BB+" si "B" pentruimprumuturi in valuta, pe termen lung si scurt, respectiv la "BBB-"si "A-3" in moneda locala.

Mrsnik sustine ca ratingul Romaniei ar putea fi revizuit increstere de S&P daca guvernul va mentine ritmul reformelorstructurale actuale si dupa finalizarea acordului cu FMI, asigurando politica fiscala prudenta si un control ordonat alvulnerabilitatilor din sectorul financiar.

Pe de alta parte, agentia de rating avertizeaza ca daca guvernulnu va reusi sa respecte strategia de consolidare economica sifiscala pana la incheierea acordului cu Fondul MonetarInternational in anul 2011, dar si ulterior, sau daca accesulsectorului privat la finantare externa se inrautateste, exacerbandvulnerabilitatile sistemului bancar, ar putea sa apara presiuniasupra ratingului.

Pe termen scurt, S&P anticipeaza o continuare a deteriorariicalitatii activelor in sectorul bancar, insa considera ca rataadecvarii capitalului, de circa 14% la sfarsitul lunii decembrie,ar trebui sa ofere o marja de siguranta. Totusi, analistii agentieiconsidera ca cifrele ar putea masca probleme de solvabilitate aleunor institutii financiare individuale.

"Perspectiva stabila reflecta opinia noastra ca autoritatileguvernamentale vor implementa, daca va fi necesar, masuri adecvatepentru a limita deteriorarea calitatii activelor din sectorulbancar", a spus Mrsnik.

In ceea ce priveste evolutia economiei in 2010, S&Pestimeaza o revenire lenta, in principal datorita revenirii cereriipe pietele externe. Cererea interna va ramane redusa din cauzaconsumului si investitiilor scazute, determinate de conditiiledificile de creditare si de planul guvernului de consolidarefiscala.

S&P aminteste ca guvernul de la Bucuresti si-a propus sareduca deficitul bugetar in acest an la 5,9% din PIB, dupastandardele romanesti (6,4% din PIB, dupa standardul european ESA95), si estimeaza ca tinta poate fi atinsa daca se va avansa cureformele planificate in ceea ce priveste limitarea fondurilorpentru salariile bugetarilor, pensiile si stabilirea unor noireguli bugetare.

Analistii agentiei mai noteaza ca Guvernul a implementat cusucces strategia de consolidare fiscala, situatie reflectata infinalizarea a trei evaluari si primirea transelor aferente incadrul acordului cu FMI.

In prezent, toate cele trei mari agentii de evaluare financiaraacorda Romaniei perspectiva stabila, dar ratingurile sunt diferite.In timp ce S&P si Fitch au retrogradat Romania in toamna anului2008 la nivelul speculativ ("junk"), Moody's a acontinuat sa acordecalificativ cu recomandare de investitii - "investment grade".

Anul trecut cele trei mari agentii de rating au confirmatcalificativele acordate Romaniei, mentinand si perspectiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO