Eveniment

Statul are de plata anul acesta peste 9 mld. € la datoria publica

Statul are de plata anul acesta peste 9 mld. € la datoria publica
21.03.2010, 23:10 44

Ministerul Finantelor va avea de achitat anul acestaechivalentul a cel putin 9 mld. euro in contul datoriei publiceinterne si externe, pe seama imprumuturilor angajate pana lasfarsitul lui 2009.

Intarirea leului usureaza efortul de plata a datoriei in euro,insa nominal serviciul datoriei ar putea creste prin atragerea unornoi imprumuturi atat de pe piata interna, cat si de pe piataexterna, prevazute in strategia de finantare a deficitului bugetar,care urca la circa 8 mld. euro.

Numai in primele doua luni ale anului, dobanzile platite pentrubanii luati de la FMI au fost de peste 38 mil. euro.

Finantele estimeaza insa o reducere cu aproximativ 4 mld. eurocomparativ cu nivelul de anul trecut a serviciului datoriei publiceguvernamentale in acest an, respectiv a sumelor platite in contuldatoriei reprezentand rate si dobanzi.

Potrivit prospectului emisiunii de eurobonduri lansata inmartie, serviciul datoriei pentru 2010 este preconizat la 38,4 mld.lei (9,1 mld. euro), fata de 56,7 mld. lei in 2009 (13,4 mld.euro). Nivelul serviciului datoriei pentru 2013 este de 13,5 mld.lei.

In 2010 deficitul bugetar, estimat la 5,9% din PIB, va fifinantat in proportie majoritara din emisiuni de euroobligatiuni sialte surse externe, dupa ce in 2009 piata interna a asigurataproape doua treimi din necesarul de finantare, conform strategieiMinisterului Finantelor. Astfel, finantarea externa va acoperideficitul bugetar din acest an, de 31,9 mld. lei, in proportie de54,5%, echivalentul a 17,4 mld. lei.

Din sumele de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala,Finantele mizeaza pe aproximativ 4 mld. de euro pentru finantareadeficitului bugetar, potrivit prospectului. In primele trei luniale anului, au ajuns la buget 1,2 mld. euro de la FMI si 1 mld.euro de la Comisia Europeana. La acestea se adauga suma de unmiliard de euro atrasa de Romania pe 11 martie de pe pieteleexterne, la un cupon de 5% pe an. In plus, suma atrasa pe piatainterna de la inceputul anului se ridica la circa 11,8 mld. lei (3mld. euro).

Finantele estimeaza ca in acest an, datoria publicaguvernamentala va urca la 30,6% din PIB, comparativ cu 27,7% dinPIB in 2009. Statul trebuie sa gaseasca refinantare in acest anpentru cele 1,4 mld. euro din titlurile in valuta pe care le-avandut bancilor pe piata locala la sfarsitul lunii noiembrie din2009, precum si pentru o emisiune de eurobonduri de 700 mil. eurocare ajunge la scadenta in iulie. La acestea se adauga scadente latitlurile de stat in lei, in conditiile in care mare parte dinsumele imprumutate anul trecut pe piata interna au scadentescurte.

Anul trecut, serviciul datoriei publice a ajuns la 13,4 mld.euro, mai mare cu 10 mld. euro fata de 2008, din cauza cresteriirefinantarilor titlurilor de stat in conditiile in care Finanteles-au imprumutat pe perioade foarte scurte. Refinantarile de titluride stat au reprezentat in 2009 82,4% din totalul serviciuluidatoriei publice guvernamentale, dublu fata de 43,1% cat aureprezentat in 2008. Pe parcursul anului trecut deficitul externs-a mutat de pe traiectoria sectorului privat pe sectorul public.Deficitul bugetar a devenit principala problema a Romaniei,reflectandu-se si in datoria externa totala, din cauzanecesitatilor in crestere ale statului de a se imprumuta pentrua-si acoperi cheltuielile.

Datoria publica a crescut intr-un ritm alert anul trecut pentruca statul s-a imprumutat masiv atat la bancile locale, cat si lainstitutiile financiare internationale pentru a compensa scadereaveniturilor la buget.

Imprumuturile luate de la FMI si UE, dar si de la bancile localeau impins anul trecut datoria publica in sus cu 7 mld. euro, panala 35 mld. euro, adica 29,2% din PIB. Valoarea titlurilor de statin lei vandute in 2009 se ridica la circa 64 mld lei, in timp ceimprumuturile in valuta au totalizat 2,26 mld. euro.

"La sfarsitul lunii decembrie 2009, titlurile de stat emise pepiata interna, in lei si euro, si care nu au ajuns la scadenta,reprezentau 46,6 mld. lei, din care certificate de trezorerie de23,4 mld. lei si obligatiuni de 23,2 mld. lei", se precizeaza inprospectul la emisiunea de eurobonduri.

Datoria publica guvernamentala interna a crescut in perioada2006-2009 cu 69,3 mld. lei, respectiv cu 11,3% ca procent din PIB,din cauza necesitatilor de finantare a deficitelor bugetare, inprincipal din surse interne in perioada 2007-2009. Datoria publicanu va reprezenta un pericol pentru Romania atat timp cat va fiaplicat un proces de consolidare fiscala prin care sa se reducadeficitul bugetar la 5,9% din PIB in 2010, iar apoi acesta va intrain tinta stabilita prin Tratatul de la Maastricht, de sub 3% dinPIB, potrivit lui Jeffrey Franks, seful misiunii FMI. 2013 seanunta cel mai dificil an financiar pentru Romania, cand statul vatrebui sa scoata din buzunar 5,2 mld. euro doar in contulimprumutului contractat de la FMI, daca graficul de rambursare vafi respectat. Suma ar reprezenta aproape 10% din veniturile totalela buget.

Intarirea leului subtiaza datoria publica

Datoria publica a Romaniei a scazut in ianuarie cu 4,1 mld. lei(circa un miliard de euro) fata de ultima luna a anului trecut, iarponderea acesteia in PIB a coborat de la 29,2% la 26,7%. "Evolutias-a datorat preponderent impactului cursului de schimb. Apreciereacursului explica circa 70-80% din scaderea datoriei publice, inconditiile in care aproape jumatate este in euro. In plus, inianuarie s-a inregistrat si un usor excedent bugetar, ceea ce faceca datoria publica sa scada", a explicat Nicolaie Chidesciuc,economistul-sef al ING Bank.

Moneda nationala s-a apreciat cu aproape 2% in ianuarie, la 4,14lei/euro.

Potrivit datelor Ministerului Finantelor, datoria a scazut cu2,77% comparativ cu finele anului trecut, la 148 mld. lei.

Ponderea datoriei publice in lei a scazut de la 47,5% la fineleanului trecut la 41,8% dupa prima luna din 2010, in timp ceponderea datoriei publice in euro a crescut de la 41,1% anul trecutla 45,3% in ianuarie. Cea mai mare pondere a datoriei publice erareprezentata de imprumuturi de stat (38,93%), urmate de certificatede trezorerie, cu o pondere de 19,21%, si obligatiuni de stat(18,03%). Eurobondurile reprezinta 6,64% din totalulimprumuturilor, in timp ce finantarea din alte surse are o ponderede 17,1%. In ianuarie, ministerul a imprumutat circa 5,7 mld. leiprin emisiuni de titluri de stat, depasind nivelul programat, depatru miliarde de lei. In februarie, MFP a vandut titluri de statde 2,84 mld. lei, respectiv 95% din suma programata. Pentru martie,Finantele au programat cinci emisiuni de titluri de stat, invaloare de 4 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO