Eveniment

Statul încearcă poticnit să micşoreze evaziunea fiscală

Autor: Cristina Stoian

19.09.2010, 23:54 18

AutoritÂŢile anunţă intensificarea controalelor şi introducereaunor noi mecanisme de verificare a agenţilor economici, cum estecazul softului propus de ministrul dezvoltării regionale şiturismului Elena Udrea pentru unităţile de cazare din România, înîncercarea de a opri evaziunea fiscală.
În realitate, în România marfa continuă să se vândă la negru,magazinele de cartier nu folosesc casa de marcat, iar turiştii nusolicită bon fiscal în pensiuni, vile sau restaurante când merg învacanţă.
"Este o diferenţă foarte mare între teorie şi realitate, iar astase observă cel mai bine în provincie, unde lucrurile sunt foarteîncurcate, întrucât fiecare angajat al organismelor de control arecâte o rudă pe care o va ajuta la nevoie. Bugetul de stat ar puteafi alimentat dacă agenţii economici care fac evaziune ar fiamendaţi corespunzător. La noi aceste companii nu păţesc nimic, nuexistă un risc real. Nu cred că este nevoie ca Elena Udrea sămeargă să numere turiştii în pensiuni, ci mai degrabă gardafinanciară trebuie să ridice licenţa pensiunii care nu a acordatbon fiscal", a declarat pentru ZF Emilian Duca, partener al BDOTax.

Elena Udrea a anunţat că va implementa un soft în unităţile decazare din ţară, astfel încât să fie cunoscut, în orice moment,numă­rul de turişti aflat pe teritoriul României, potrivit agenţieide presă Mediafax.
"Statul trebuie să îşi ranforseze poziţia pentru că în nicio ţarănu cobori din maşină să faci glume cu poliţia sau nu negociezi cuFiscul care vine în control. În domeniul turismului, de exemplu,evazinea fiscală nu este deloc de neglijat, iar aceasta nu seîntâlneşte doar în pensiuni, ci la nivelul întregii industrii aospitalităţii-baruri, cluburi, minihotelurile de tranzit de peşosele", spune Paul Mărăşoiu, directorul regional al Golden TulipHotels, implicat în mai multe acţiuni de susţinere a turismului,printre care şi campania Brandului de Ţară.
Doar încasările celor 1.000 de pensiuni şi vile de la mare, de peValea Prahovei şi Braşov, care au circa 15.000 de locuri de cazare,s-ar putea ridica, potrivit calculelor ZF, la 65 mil. euro, dacă arfi ocupate în totalitate pe parcursul unui an. Cu toate acestea,companiile raportează încasări mici de doar câteva zeci sau sute demii de euro anual şi un grad de ocupare foarte mic.

Şi în magazinele de cartier sau în pieţe oamenii se confruntă laorice pas cu evaziunea. Toţi agenţii economici militează pentrueliminarea pieţei negre, dar sunt cazuri în care mulţi dintreaceştia practică comerţul la negru. Adri­an Porumboiu, preşedintelegrupului Racova Agro Pan, a spus într-o conferinţă de presă că"regulile economiei de piaţă din România sunt la nivelul «Cărţiijunglei»", susţi­nând că cei care plătesc dările la stat sunttotodată trataţi cu ostilitate.
Această vehemenţă vine în urma unor controale efectuate de GardaFinanciară la unul dintre magazinele sale din cadrul companieiMopan, companie care plăteşte, potrivit lui Porumboiu, taxe lunarede 1,5-2 mil. lei. În urma controalelor, Garda Financiară adepistat faptul că în datele casei de marcat nu se regăsea suma de300 de lei şi a dispus suspendarea activităţii magazinului pentru operioadă de trei luni. Porumboiu a catalogat această acţiune cafiind "o situaţie derizorie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO