Eveniment

Statul tine peste 1,5 miliarde de euro nefolositi la Ministerul de Finante

Statul tine peste 1,5 miliarde de euro nefolositi la Ministerul de Finante

Sursa: MFP

31.08.2006, 20:15 7

In ciuda excedentului bugetar de aproape 1,7% din PIB din primele sapte luni, Guvernul a decis ieri sa ajunga pana la finele anului la un deficit de 2,5%, si nu de 2,7%.
Bugetul a inregistrat la finalul lunii iulie un surplus de 1,69% din Produsul Intern Brut, adica 1,57 de miliarde de euro, bani care stau nefolositi, a anuntat ieri Ministerul de Finante. Practic, excedentul bugetar a crescut cu 50% doar in luna iulie, bugetul acumuland un surplus de circa 530 de milioane de euro in aceasta luna, fata de plusul de 1,12% din PIB de la mijlocul anului. Excedentul raportat ieri de Finante reprezinta cel mai mare plus bugetar pe care l-a inregistrat Romania in ultimii ani.
In ciuda sumelor uriase care stau necheltuite in vistieria statului, Guvernul a decis ieri ca deficitul bugetar la finalul acestui an va fi de 2,5% din PIB, adica a hotarat sa cheltuiasca in ultimele cinci luni patru miliarde de euro peste nivelul veniturilor incasate in aceasta perioada. Saptamana trecuta agentia Mediafax a anuntat ca deficitul bugetar va fi de 2,7% din PIB, stire infirmata ieri de Guvern.
Cu alte cuvinte, desi nu este capabil sa cheltuiasca veniturile colectate pana in prezent, Guvernul se intinde cu promisiunile de cheltuieli pana la un deficit bugetar de 2,3 miliarde de euro.
In timp ce Finantele raportau acest excedent bugetar record, Guvernul adopta cea de-a treia rectificare bugetara de anul acesta. Dupa discutiile initiale de majorare a deficitului, Guvernul a cazut de acord pe mentinerea acestuia si executarea rectificarii doar prin realocari bugetare intre ministere.
Sebastian Vladescu, ministrul finantelor, a declarat ca sumele ce vor fi cheltuite cu destinatii sociale in cadrul acestei rectificari bugetare nu vor afecta procesul de dezinflatie. De asemenea, ministrul a precizat ca in toamna acestui an este posibila o noua rectificare bugetara pentru o noua redistribuire de fonduri intre ordonatorii de credit ai bugetului. Cel mai probabil, a patra rectificare va fi operata in luna octombrie, conform unor declaratii mai vechi ale ministrului.
Pana atunci, Guvernul a stabilit ca nivelul cheltuielilor va creste cu 613 milioane de euro, iar nivelul veniturilor asteptate la buget va fi mai mare cu 492 de milioane de euro. Conform lui Vladescu, cheltuielile necesare sistemului educational au reprezentat principalul motiv al acestei rectificari. Ministerul Educatiei va primi in plus 315 milioane de euro, majoritatea cheltuielilor (circa doua treimi) avand ca destinatie investitii, restul fiind alocate pentru cresteri salariale in invatamantul preuniversitar de stat.
In primele sapte luni ale anului, cheltuielile de investitii ale bugetului au fost de 935 de milioane de euro, reusind pentru prima data in acest an sa depaseasca volumul alocat pentru subventii, care a atins 930 de milioane de euro.
Oricum, programul de investitii al guvernului este mult sub grafic, oficialii guvernamentali declarand totusi ca sunt increzatori in realizarea acestuia la finele anului. Cheltuielile de personal ale bugetului general consolidat au fost de 3,4 miliarde de euro, reprezentand salariile functionarilor publici.
Veniturile totale ale bugetului general au fost de 16,9 miliarde de euro, iar cheltuielile au fost de 15,3 miliarde de euro. Si totusi, de ce nu cheltuie statul banii din buget?
"Mare parte din sume au fost deja alocate, dar procedurile legislative intarzie cheltuirea efectiva a fondurilor", a declarat Varujan Vosganian (PNL), seful Comisiei de buget-finante din Senat. Omologul sau deputat Mihai Tanasescu (PSD) spune ca timpul ramas la dispozitia guvernului este prea putin pentru astfel de cheltuieli. "Cand ai de cheltuit patru miliarde de euro in 4-5 luni, ai o problema. Nimeni din Guvern nu se gandeste ce va fi maine, nu se gandeste ca banii care vor intra in piata in a doua parte a anului vor pune presiuni inflationiste", spune Tanasescu.
In opinia sa, Banca Nationala se va vedea nevoita sa sterilizeze o mare parte din banii ce vor fi aruncati in economie de Guvern in putinul timp ramas pana la finele anului. "Sterilizarea costa, iar pierderile Bancii Nationale le vor depasi cu siguranta pe cele de anul trecut", a conchis el. De altfel, pierderile BNR sunt acoperite tot de la buget, astfel ca banii se plimba de fapt dintr-un buzunar in celalalt al statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO