Eveniment

Statul vrea credite de 315 mil. euro pentru infrastructura

13.09.2006, 19:36 11

Ministerul de Finante a postat pe pagina sa de Internet doua cereri de finantare, bani ce vor fi atrasi pentru unele proiecte de infrastructura.
In timp ce bugetul public sta pe un excedent de peste un miliard si jumatate de euro, Finantele cauta oferte pentru doua credite, in valoare totala de circa 315 milioane de euro. Cele doua anunturi au fost postat pe site-ul de Internet al Finantelor zilele trecute, in asteptarea "strigarilor" facute de banci.
Conform informatiilor din cele doua cereri de finantare, statul asteapta ofertele bancilor pentru trei linii de credit: una de 100 mil. euro, una de 144 mil. euro si ultima de 92,35 mil. dolari.
Banii astfel solicitati de stat au ca destinatie diferite proiecte de infrastructura, dupa cum precizeaza chiar Ministerul de Finante in anuntul de pe Internet. Cele mai mari sume din cele 315 mil. euro sunt destinate reabilitarii caii ferate Bucuresti-Constanta, unde vor ajunge 100 mil. euro din cererea de finantare a statului. Suma nu va acoperi insa integral valoarea lucrarilor de reabilitare, fiind vorba doar de o transa.
Al doilea proiect pentru care Finantele cer banii bancilor este contractul dintre Tarom S.A. si producatorul francez de aeronave Airbus, pentru livrarea primelor doua avioane A318-100, din totalul de patru aeronave prevazute prin contract. Cele doua avioane au costat aproximativ 72,5 mil. euro (valoarea totala a contractului semnat in aprilie 2004 este de circa 180 mil. euro, fara TVA), bani pe care statul ii va plati francezilor de la Airbus din banii bancilor locale.
Al treilea proiect ca marime a finantarilor cerute de stat este contractul dintre compania de stat CFR Calatori si germanii de la Siemens AG. Circa 70,66 mil. euro vor fi necesare statului pentru a acoperi ultima transa din acest contract, bani reprezentand contravaloarea a 25 de locomotive Diesel furnizate de germani. Contractul cu nemtii de la Siemens a fost semnat in 2002, la o valoare totala de 77,2 milioane de euro.
Un alt proiect care necesita finantare este contractul dintre compania de stat CFR si germanii de la Alcatel. Valoarea contractului este de 60 mil. euro fara TVA, din care statul trebuie sa acopere o transa de 51 mil. euro, pentru care solicita, de asemenea, credite de pe piata bancara interna. In contul acestor bani, Alcatel a vandut, instalat si intretinut pentru CFR echipamente electrice si electronice, pe baza unui contract semnat in octombrie 2004.
Ultima destinatie a banilor ce vor fi imprumutati este un contract semnat in 2003 de catre Metrorex cu Alstom Transport, in valoare totala de 239,75 mil. euro, fara TVA. Banii va trebui sa acopere o transa de 22,4 mil. euro din acest contract, in contul caruia Alstom a livrat material rulant, pentru care au asigurat si operatiuni de intretinere.
De ce cauta statul bani de la bancile locale in timp ce trezoreria publica este plina din cauza excedentului bugetar? Contactat de ZF, secretarul de stat care semneaza cele doua cereri in numele Ministerului de Finante, Alice Bitu, nu a raspuns pana la inchiderea editiei. Prima cerere avansata de Finante expira maine la ora 14, iar a doua pe 20 septembrie, la ora 14.
Luna aceasta se implineste un an de cand statul nu s-a mai imprumutat niciun leu de pe piata interna. De asemenea, statul nu s-a mai finantat nici de pe pietele externe de la inceputul acestui an. Explicatia Finantelor a fost ca excedentul bugetar (1,57 mld. euro la finele lunii iulie) face inutile orice imprumuturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO