Eveniment

Tampiza: Cine se gândeşte că am ieşit din criză greşeşte

 Tampiza: Cine se gândeşte că am ieşit din criză greşeşte

Autor: Roxana Petrescu

22.02.2011, 23:59 50

SUA au cerut ieri ţărilorproducătoare de petrol, inclusiv membrilor OPEC (OrganizaţiaŢărilor Exportatoare de Petrol), să majoreze livrările de ţiţeipentru a putea echilibra astfel creşterea accelerată a preţuluicauzată de conflictele din Africa de Nord.

Barilul de petrol a ajuns laun nivel record al ultimilor doi ani, atingând ieri 106 de dolari.Specialiştii din piaţă se tem însă că recordul atins de petrol în2008, de 147 de dolari, poate fi depăşit acum, lucru care ar puteadeclanşa un nou val de recesiune.

"Mă tem să nu depăşimrecordul de 147 de dolari pe baril atins în 2008. Piaţa este foartevulnerabilă. Cine se gândeşte acum că am ieşit din criză greşeşte.Conflictul pe care-l vedem în Africa influenţează preţulpetrolului, va influenţa agricultura şi-i va influenţa la final petoţi oamenii", spune Constantin Tampiza, fost director general alLukoil România, actual reprezentant local al preşedintelui grupuluirusesc, Vagit Alekperov. Oficialii americani cer suplimentarealivrărilor de petrol tocmai pentru a domoli creşterea accelerată apreţurilor.

"Suntem îngrijoraţi deposibilitatea ca preţurile prea mari să afecteze creş­tereaeconomică a statelor consuma­toare de petrol", a declaratsecretarul american adjunct al energiei, Daniel Poneman, citat deAFP. OPEC asigură 44% din producţia mondială de ţiţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO