Eveniment

Thomas Mirow, BERD: Avem peste 500 mil. euro pe an pentru Romania

18.03.2009, 22:30 13

"Pe langa aceasta finantare, vom sprijini bancile occidentale care sunt implicate in economia Romaniei", a spus Mirow. Seful BERD se afla in vizita la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile modalitati de sustinere pentru atenuarea efectelor crizei internationale, Romania fiind de altfel unul dintre actionarii acestei institutii financiare internationale.

Vizita lui Mirow survine intr-un moment in care Guvernul si BNR se pregatesc sa semneze un acord cu FMI.
Seful BERD se declara convins ca un asemenea acord ar da un semnal de credibilitate, stabilitate si disciplina privind Romania si care va fi foarte bine primit de piete.
In acelasi timp nu impartaseste opiniile potrivit carora conditionalitatile care ar putea fi impuse de Fond nu ar face decat sa mareasca riscurile de recesiune, insa admite ca programul economic care urmeaza sa fie negociat in detaliu va antrena costuri sociale.
"Sunt convins ca FMI are o abordare echilibrata, insa probabil ca va trebui facute eforturi suplimentare la nivelul populatiei. Per ansamblu, este clar ca acordul cu FMI va ajuta foarte mult Romania pentru ca va contribui la reconstruirea increderii in sectorul financiar si in perspectivele macroeconomice, aceasta reconstructie fiind de fapt solutia pentru iesirea din criza."
El nu a dorit sa speculeze in privinta conditiilor impuse de Fond si nici nu a comentat in ce masura autoritatile ar putea face mai mult pentru stimularea creditarii.
"Sa asteptam sa vedem cum reactioneaza bancile, companiile si pietele in general la semnarea acordului cu FMI. Autoritatile va trebui sa tina cont de aceste reactii si sa decida daca va fi loc de masuri suplimentare."
Mirow subliniaza ca BERD este gata sa finanteze atat bancile, cat si companiile din industrie cu care are relatii de mai multi ani. Institutia a anuntat recent pregatirea unui pachet de 6 miliarde de euro destinat tarilor din regiune si care poate fi folosit prin acordarea de credite si preluarea de participatii.
Oficialul BERD spune ca bancile sunt intermediarii preferati pentru finantarea sectorului corporatist si al intreprinderilor mici si mijlocii, insa exista si varianta finantarilor directe.
"In cazul companiilor cu care avem relatii solide si pe termen lung suntem gata sa acordam finantari directe in masura in care avem incredere in modelele lor de business si daca au perspective bune."
Cat priveste finantarile acordate prin banci, Mirow estimeaza ca pana la sfarsitul lunii va fi semnat cu BCR acordul de imprumut de 100 de milioane de euro anuntat luna trecuta, in functie de procedura de aprobare in boardul institutiei.
Referindu-se la bancile romanesti in ansamblu, el considera ca acestea sunt bine capitalizate, insa se arata gata sa ofere sprijin. "Suntem in contact strans cu mai multe banci pentru a clarifica ce nevoi au si pentru a gasi impreuna solutii."
Mirow spune ca nici Banca Transilvania - al carei actionar principal este BERD - nu are nevoie de o majorare de capital. Transilvania a primit la sfarsitul anului trecut o linie de finantare de 100 mil. euro de la BERD pentru a acorda credite in valuta IMM-urilor.
In privinta sprijinului pentru grupurile bancare care au afaceri in Romania si in regiune, seful BERD se arata increzator ca banii oferiti de institutiile financiare internationale nu vor primi alte destinatii decat finantarea economiilor din zona. "Bancile stiu ca le acordam fonduri doar in conditii de maxima transparenta si sunt gata sa le respecte."
El sustine ca BERD nu a investit in regiune pentru a face multi bani, ci pentru ca a avut un mandat politic si economic. "Credem in continuare in acest mandat."
In ultimii doi ani aparusera dezbateri privind ratiunea de a exista a acestei institutii, avand in vedere ca fusese conceputa pentru sprijinirea procesului de tranzitie in Europa Centrala si de Est, iar aceasta se apropia de final. In contextul crizei, BERD redevine un instrument pentru sprijinirea tarilor din regiune.
Comentand operatiunile speculative ale unor banci occidentale impotriva monedelor din regiune, inclusiv a leului, Mirow afirma ca acestea sunt tipice pentru perioade de criza, dar in acelasi timp constituie o lectie: "Este de preferat ca in vremuri bune sa depui orice efort necesar pentru a intra intr-un club (zona euro - n.r.) care sa te protejeze atunci cand vin vremuri grele".
El afirma ca in conditiile actuale este mai greu de grabit pregatirile de aderare la zona euro pentru ca este mult mai dificil de indeplinit criteriile si e nevoie de un efort mult mai mare. "Nu trebuie sa va asteptati la o relaxare a criteriilor."
Totusi, seful BERD sustine ca situatia de criza poate fi gestionata.
"Fara indoiala situatia este dificila, insa administrabila. Media si pietele tind sa exegereze cand intr-o directie, cand in alta. In vremuri bune extrapolau cresterea si tindeau sa creada ca cerul e deschis si cresterea poate continua la nesfarsit. Cand situatia s-a inrautatit, in unele cazuri aceiasi oameni anticipeaza exact contrariul, proorocind ca este inevitabil un colaps total."
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO