Eveniment

Titlurile de stat indexate la inflaţie vor reveni pe piaţă

Autor: Claudia Medrega

28.03.2011, 23:49 133

Ministerul Finanţelor intenţio­nează să treacă la folosireainstru­mentelor financiare derivate pentru protejarea împotrivariscului valutar şi de rată de dobândă, iar în perspectivă segândeşte să emită titluri de stat in­dexate la indicele preţurilorde consum sau obligaţiuni de stat fără cupon.

Obiectivele sunt incluse în Stra­tegia de administrare adatoriei publice 2011-2013, aprobată săptămâna trecută deGuvern.

Prima dată Finanţele au vândut ti­tluri indexate la inflaţie în2004, când marja aplicată peste rata inflaţiei era de 5%. Astfel detitluri protejează investitorii de riscul inflaţiei.

"Pe măsura dezvoltării segmentului investitorilor instituţionalişi creşterii necesităţilor investiţionale ale acestora se va urmăriextinderea maturităţii ti­tlu­rilor de stat şi se va analizaposibi­litatea emiterii de instrumente specifice - în baza uneianalize de cost de opor­tunitate - cerute de investitori, cum ar filansarea unor serii de titluri de stat in­dexate la indicelepreţurilor de consum sau unor obligaţiuni de stat fără cupon", semenţionează în strategie.

Finanţele intenţionează să treacă de la un management pasiv alriscurilor de piaţă, prin contractarea de datorie nouă, la unmanagement activ.

Pentru menţinerea în limite rezo­na­bile a riscului valutar şi ariscului de rată de dobândă, vor fi efectuate în mod regulatanalize de scenarii şi de sensitivitate, astfel încât în funcţie deopor­tu­nităţile oferite de evoluţiile pie­ţelor financiareinter­naţionale pentru administrarea acestor riscuri să fieutili­zate instru­mente financiare deri­vate - swap valu­tar şi derată a dobânzii.

Pentru reducerea riscului de refi­nan­ţare, pe termen mediu vafi anali­zată oportunitatea utilizării tranzac­ţiilor de tip bondexchange (preschim­barea titlurilor de stat cu durată rămasă petermen mediu în titluri cu scadenţe pe termen lung) sau atranzacţiilor de tip buyback - răscumpărarea în avans a titlurilorde stat, şi repo, operaţiuni care pot dinamiza piaţa secundară cubene­ficii potenţiale de reducere a costurilor viitoare.

Pentru creşterea eficienţei pieţei titlurilor de stat pe termenscurt se va avea în vedere implementarea siste­mului electronic delicitaţii de titluri de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO